Artvin’de uzun yıllar vergi rekortmenliği yapan ve il merkezinin en fazla eleman çalıştıran iş yerlerinin başında yer alan Yılmazlar A.Ş.’ye yaklaşık 495 bin TL ceza ihbarnamesi kesildi. İl merkezindeki bir çok iş yerine kesilen cezalar karşısında Artvin Ticaret ve Sanayi Odası ve Artvin Gazeteciler Derneği’nin de katılımı ile basın toplantısı düzenlenerek cezalara tepki gösterildi. Yılmazlar A.Ş. binasında düzenlenen toplantıya Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Bahattin Demiröz, Artvin Gazeteciler Derneği Başkanı Tolga Gül, Yılmazlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, iş adamları Nevzat Güven, Hafız Özer’in yanı sıra çok sayıda gazete ve basın kuruluş temsilcileri katıldılar.

Basın toplantısında konuşma yapan Yılmazlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, Artvin’de yıllarca vergi rekortmenliği yapmış, yüzün üzerinde insan çalıştıran bir iş yerine böylesine anlamsız bir sebepten dolayı üstelikte geriye doğru işletilerek ecrimisil (bir malın kullanılmasından doğan yararların para ölçüleriyle takdiri) adı altında ceza kesilmesini kabul etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Artvin ili Merkez ilçesi Seyitler Köyü’nde bulunan beton santralinin depo sahasının yan kısmında bulunan sahayla ilgili beş yıl öncesine dayandırılarak ceza ihbarnamesi gönderildiğini ifade eden Mustafa Yılmaz; “ Bize kesilen ceza anlamsız ve kabul edilemez bir cezadır. Biz bu cezayı kesenlerin görevlerini yapmasınlar anlamında bir şey söylemiyoruz. Haksız yere cezaların kesildiğini beyan ediyoruz. Tarafımıza gönderilen ihbarnamede belirtilen miktarlarda yer işgal etme şansımız yok. İşgal edilen yer çok fazla bir alan olarak gösterilerek geriye doğru 5 yıl kullandınız diyerek farklı farklı alanlarla birlikte toplam 495 bin TL ecrimisil cezası kesildi. Ceza kesilen alanın bırakın boyutunun o boyutta olmasını bugün o alanı her hangi bir kişiye kiralamaya kalktığınız taktirde kesilen cezanın yüzde biri fiyatını kiralanma şansınız yoktur. Bu cezanın hangi mantıkta kesildiğine anlam veremiyoruz. Aynı şekilde Şavşat ilçemiz sınırlarında bulunan beton santralimize de ceza kesilmiştir. Üstelik oranın jandarması, milli emlak müdürlüğü olduğu halde il merkezinden gönderilerek cezalar gönderilmiştir. Bu cezaları anlamsız kabul edilerek hukuki yollara başvuracağımızı duyurmak istiyoruz” dedi.

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel ise yıllarca vergi rekortmenliği yapmış bir iş yerinin teşvik edilmesi gerekirken bu şekilde cezalandırılmasına anlam veremediğini vurgularken, cezaları kesen kurumların kesilen cezaların ödenebilir olup olmadığını dahi göz önüne almadan ceza ihbarnamelerini gönderdiklerini iddia etti. Bugün sadece Yılmazlar A.Ş.’ye ceza kesilmediğine değinen Kurtul Özel, ilimizde yeni yatırımlar yapan bir çok iş adamına ve yine benzer şekiller ve nedenlerle de bir çok iş yeri sahibine aynı sebeplerle ecrimisil cezaları kesildiğini hatırlatarak kesilen bu cezaların Artvin’deki istihdam alanlarına ciddi zararlar verileceğini ifade etti.
Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Bahattin Demiröz ise yaptığı açıklamada, ecrimisil cezalarında ecrimisile konu olan arazilerin gerçek değerinin kesilen ceza miktarının onlarca kat altında olduğunu ve bu kesilen miktarların hangi şartlarda kesildiğinin kamuya anlatılması gerektiğini savundu.

2011 yılı itibariyle ilimizin nüfusunun arttığını ve bunun sevincini yaşadıklarına vurgu yapan Gazeteciler Cemiyet Başkan’ı Tolga Gül ise açıklamasında, kesilen bu cezaların kesinlikle bu işyeri sahiplerine değil Artvin halkına kesildiğini iddia etti.

Açıklamaların ardından Yılmazlar A.Ş.’ye kesilen cezaya konu olan Seyitler Köyü’nün alt kısmında yer alan beton santralinin yanındaki araziyle ilgili bilgi verilirken, kesilen cezalar alkışlarla protesto edildi.