Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Yönetim Kurulu, bölgede jeolojik etüt ve zemin etüdü çalışmalarını yapan özel büro yetkilileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi. Şube Başkanı Semih Peker, misafirleriyle tek tek ilgilenerek sorunlarını dinledi. Özel Büro Yetkilileri odanın aldığı kararın yanında olduklarını belirterek, “Hazırladıkları zemin etüt raporlarının Odadan onay almadan yapı denetim firmalarına getirilmesinin önünü açan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmeliğine karşı çıkarak, odamız bizim haklarımızı bu güne kadar korumuş ve gerekli tedbirleri almıştır. Raporlarımız Odamız tarafından mesleki denetimden geçirilip incelenerek gerekirse düzelttirilmektedir. Böylece daha ciddi raporlar ortaya çıkmaktadır. Bizler dün olduğu gibi bugünde Odamızın aldığı kararların yanındayız” dediler.



ÖZEL BÜROLARODALARINA SAHİP ÇIKTI!

Şube Başkanı Semih Peker, katılımcılara teşekkür ederek yapı denetimdeki eksiklikler hakkında şunları söyledi, “Yapı denetimi, 2011 yılı başında Türkiye’de 19 ilden 81 ile çıkartılmıştır. Yani Türkiye’deki tüm yapılacak yapılar denetlenmektedir. Bu olumlu bir gelişmedir. Ama bugünkü yapı denetim yasası birçok eksiği içinde barındırdığı için sağlıklı bir denetim mekanizması oluşturulamamıştır. Yapı denetimi, kamu yararı düşünülerek yapılması gereken önemli bir iştir. Bildiğiniz gibi bugün yapı denetimi özel firmalar aracılığı ile yapılan ve karşılıklı pazarlık usulü ile ücretlendirilen bir sistemle yürütülmektedir. Özellikle mal sahibi veya müteahhit kapı kapı yapı denetim firmalarını geziyor ve en düşük ücreti veren bir firma ile anlaşıyor. Yapı denetim firması, işi alabilmek için kendi oranlarında ıskontolar yaparak işi ucuza almaya gayret göstermektedir. Şimdi yapı denetim firmalarına soruyorum, “Sen pazarlıkla işi aldığın bir merciyi veya müteahhidi nasıl doğru bir şekilde mühendislik kuralları ışığında denetleyebilirsin?”. Tabii ki doğru bir şekilde denetleyemezsin. Çünkü parayı veren müteahhit paranı keser bir daha seninle iş yapmaz. Oysaki müteahhit ya da mal sahibi yapı denetim firmasını kendi seçme imkânı olmasa, bu bir merci tarafından atansa iş daha güzel, sağlıklı ve ciddi olmaz mı?”

YAPI DENETİM SİSTEMİ ACİLEN DEĞİŞMELİ

Yapı denetim firmalarının düşük ücretle mühendis ya da teknik elemanla çalışmak zorunda kaldığının altını çizen Peker, “Dolayısıyla yapı denetim firması, düşük ücretli mühendis ya da teknik elemanla çalışmak zorunda kalıyor. Bu yapı denetim kuruluşları içinde işi bilen sorgulayıcı mühendisler olsa bile, her an işlerinden olma korkusu ve sözleşmelerinin yapı denetim firmasınca fesh edilebileceği düşüncesiyle yeterli bir denetim yapamıyorlar. O halde piyasa koşullarında denetim yapan yapı denetim firmalarının bu haliyle sağlıklı bir denetim yürütebilmeleri mümkün değildir. Bu eksikliklerin giderildiği, devletin denetim sorumluluğu etkin olan ve caydırıcı cezai yaptırımların egemen olduğu bir yapı denetim sistemi yeniden kurgulanmalıdır. Ancak bu şekilde sıkı bir denetimle bundan sonra sağlıklı yapılar üretebiliriz. Bu gerçeği Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’da teknik eleman gözüyle yakından bilmekte olup gerekli düzenlemeleri bir an önce yapacağına inancımız tamdır” diye konuştu.