Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel’in kendisine yayın yoluyla hakaret edildiği iddiası ile Tonyahaber Genel Yayın Yönetmeni Hasan Kalyoncu aleyhine açtığı hakaret davası sonuçlandı.

Tonya Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ve yaklaşık sekiz ay süren davada mahkeme, Kalyoncu aleyhine açılan davada beraat kararı verdi.

30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerin ardından Tonyahaber Gazetesi’nde Belediyenin borçları ile ilgili olarak yayımlanan haberde Beşel’in fotoğrafının altına yazılan isminin bazı harfleri bilgisayarlar arasındaki uyumsuzluk nedeniyle hatalı basılmıştı.

Gazetenin basımından sonra fark edilen hata ile ilgili olarak gazete yetkilileri, hem internet üzerinden hem de bir sonraki gazetede hata nedeniyle düzeltme yayımlayarak okuyuculardan özür dilemişti.

Adının gazetede “  m     e   e ” şeklinde çıkması nedeniyle kendisine hakaret edildiğini iddia eden Osman Beşel, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

Beşel, suç duyurusunda, “İsmimin bazı harfleri kasıtlı olarak silinmiş ve rencide edici hale getirilmiş, eski belediye başkanı Ahmet Kurt’tan bu borcu devraldığım için koyun gibi melediğim görüntüsü vermeye çalışmışlardır.” İddia etmişti.

Tonya Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sürecinde, gazetenin basılı hali ve dijital ortamdaki dosya ayrı ayrı bilirkişi incelenmesine gönderildi.

Bilirkişi raporunda bu tür hataların yayıncılık sırasında meydana gelebileceğini belirten rapor hazırladı.

Mahkeme, 28 Ocak 2015 tarihinde yapılan son duruşmada, “Sanığın suç kastının olmadığı anlaşılarak beraatine” karar verdi. 

Mahkeme kararından sonra açıklama yapan Tonyahaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Kalyoncu şöyle konuştu: “Tonyahaber Gazetesi 16 yıldan beri yayınını sürdürüyor. Bu süre içinde kimseye hakaret etmek gibi bir uygulamanın içine girmemiştir. Bunu, Tonyahaber okuyucuları yakından bilir. Ancak, Tonyahaber, Tonya’nın sorunlarını dile getirmiş, yeri geldiğinde eleştirilerde bulunmuştur. Tonyahaber’in, halktan yana yayın politikasına aynen devam edeceği ve Tonya’nın sesi olma görevini sürdüreceği bilinmelidir.” dedi.