Eyüp Elevülü - Mayıs ayında köylerinden yaylaya göç eden Karadenizli yaylacılar, Ekim ayının gelmesi ve havaların soğumasıyla köylerine dönmeye başladı.

Yaklaşık beş ay önce, yaz mevsimini verimli geçirmek amacıyla Karadeniz'in doğal güzelliklerini içinde barındıran yaylalara çıkan vatandaşlar, sonbaharın gelmesiyle yaylalardan köye göç etmeye başladı. Kimi hayvanları ve eşyalarını kamyonete yükleyerek, kimi de hayvan sürüsüyle 12 saatlik yolu yürüyerek köyüne dönüyor.

Özellikle hayvanlarını otlatmak amacıyla yaylaya çıkan vatandaşlar, bu süreçte kış mevsiminde hem kendilerinin hem de hayvanlarının tüketecekleri erzakları da hazırlıyor. İnek ve koyunların sütünden tereyağı ve peynir çeşitleri, yayla mantarından turşu, çilekten reçel yapan yayla sakinlerinin kimi ürününü satarak geçimine katkı sağlıyor, kimi de ailesinin kış mevsimindeki yiyeceğini sağlamış oluyor. Çam sakızı temin edilerek sevenlerle paylaşılıyor, hayvanlara da ot biçilip kurutuluyor. Ayrıca Karadeniz yaylalarının temiz havası ve doğal güzelliğiyle şehir kalabalığından uzak stres atılıyor.

Alucra ilçesine bağlı Kırık Yayla'da yaşayan Fadime Elevli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz mevsimi boyunca ineklerini otlattığını ve kış mevsimi için hazırlık yaptığını söyledi.

Mayıs ayının sonunda özellikle ineklerini otlatmak amacıyla yaylaya çıktığını belirten Elevli, "Bu süreçte hem hayvanlarımı otlattım hem de kendime ve çocuklarıma kış mevsimi için hazırlık yaptım" dedi.

Köyden yaylaya, yayladan da köye göç taşıyan kamyonet sürücüsü Resul Akkaya, yaklaşık 12 senedir göçten para kazandığı kaydetti.

-12 saat hayvanlarıyla yürüyerek göç ediyorlar-

Eşiyle yürüyerek hayvanlarını köye götüren Murat Okur, 100 adet koyun ve 8 adet büyükbaş hayvanını yayladan köye götürdüğünü dile getirerek, "Alucra ilçesine bağlı Taşbaşı Yaylası'ndan gideceğim yere olan uzaklık 12 saat, bu mesafeyi de yürüyoruz. Hayvanlarımızı otlatmak için kurban bayramına kadar da Yağlıdere ilçesine bağlı Gölyanı Yaylası'nda kalacağız" diye konuştu.

Büyük ve küçükbaş hayvan sürüsüyle yayladan göç eden Musa Eceoğlu da bu sene havanın iyi olduğunu ve yayla zamanında hayvanlarını otlatma imkanı bulduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Her sene Mayıs ayında yaylaya gidilir, havanın durumuna göre de Eylül veya Ekim aylarında geri dönülür. Bu sene de hava iyi oldu. Bu sayede hayvanlarımızı iyi bir şekilde otlattık. Köye dönüş zamanı geldi ve herkes yavaş yavaş göçe başladı. Biz de sabah yola çıktık. Bize ait 75 küçükbaş, 15 de büyükbaş hayvanımız var. Aşağı yukarı 11 saatlik yolu hayvanlarımızın yanında yürüyerek köye gidiyoruz."