İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı Mustafa Yaylalı, yazılı olarak yaptığı açıklamada meslekteşlarına yapılan eleştirilere yönelik uyarılarda bulundu. Yaylalı ayrıca Trabzon’un yatırımcı – kamu ilişiklerinde sorunlar olduğunu vurgulayarak, yerel yatırımcıların önemine dikkat çekti.

İşte Yaylalı’nın yazılı olarak yaptığı o açıklama

Son aylarda Trabzon’da yatırımcı – kamu ilişkilerinde önemli sorunlar yaşandığını üzülerek görmekteyiz. En önemli sorun ise bu ilişkide dengenin kurulamamasıdır.

İlimiz kesinlikle yatırıma muhtaçtır. Dışarıdan gelen yatırımcıya ne kadar ihtiyacımız var ise Trabzon yerelinden de kente yatırım ve katkıda bulunmak isteyenleri kaybetmemeli, gerekli desteği vermeliyiz.

Bahsettiğimiz şekli ile dengenin kurulmasında yaşanan sorun, maalesef kamuda çalışan ve her birinin Trabzon’a destek olma ve katkı koyma sevdasına tanık olduğumuz meslektaşlarımızı ve yöneticilerimizi etkilemektedir. Özellikle kamuoyu önündeki tartışmalara konu olmaları ve kamuda çalışmanın verdiği vakar ve sorumluluk gereği bunlara cevap verememeleri de bizi derinden üzmektedir.

Yerelden yatırım yapanların açıklama yapma rahatlığı ile, cevap veremeyen meslektaşlarımızın üzerine gitmeleri, onları yatırımların önünü kesmek gibi kabul edilemez suçlamalarla kamuoyunun önüne atmalarını şiddetle kınıyoruz.

Bu kent için çakılan her çivi bizim için değerlidir. Ama bu kentin yetiştirdiği ve bu kente hizmet etme yarışında bulunan her meslektaşımız ve her bürokrat da değerlidir.

Yatırım ne kadar zor kazanılıyor ise, zaten ülkede başka illerdekilerin sürekli gözüne batan bu insanların yetişmesi, kazanılması da o kadar zordur.

Bugün meslektaşlarımızın aktif olarak görev aldıkları Karayolları, DSİ, İlbank, KTÜ, Çevre ve Şehircilik, TRT, Posta, Vakıflar, Röleve ve Anıtlar, Ulaştırma ve Belediyeler gibi kamu kurumlarımızın Trabzon’daki birimleri, ülke geneline ve Ankara’daki merkezlerine yönetici yetiştirmeleri ile bilinmektedir. Bu nitelik, bu meslektaşlarımızın ÇÖZÜM odaklı çalışmaları neticesinde kazanılmıştır. Bu yapıya zarar verecek her adımdan kentteki herkesin uzak durması gerekir.

Yatırımcı, atacağı adımı önce kamu kurumları ile paylaşmalı, “Ben yaptım, oldu. Gerisini siz düşünün.” mantığında olmamalıdır. Bu mantığa rağmen çözüm için çalışan meslektaşlarımız yatırımın önünde bir engel olarak gösterilmemeli, haklı gerekçelerini paylaşamayan meslektaşlarımız kamuoyunun önüne atılmamalıdır.  

Son söz olarak; kamu kurumlarında çalışan özellikle inşaat mühendisi meslektaşlarımızın ve kurum amirlerimizin tartıştırılmasını doğru bulmuyoruz. Kentimiz ve kamuoyu, belirttiğimiz şekli ile yatırımcıya destek olmalı, her biri kent için birer değer olan meslektaşlarımıza da zarar verecek açıklamalardan uzak durmalıdır.

İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi olarak bu çerçevede meslektaşlarımızın yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.