Yeni İpekyolu niteliğindeki Kazbegi-Lars Verhni Kapısı’nın faaliyete girmesini bölgede yaptığı incelemelerle gözlemleyen Başkan Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz İhracatçılar Brliği’nde basın açıklaması düzenledi. Konu ile ilgili olarak Gürdoğan önderliğindeki DKİB yetkilileri, 12-17 Kasım’da Doğu Karadeniz Bölgesi iş adamlarından oluşan bir heyetle birlikte yapılması planlanan “Sektörel Ticaret Heyeti” programının ön hazırlık çalışması kapsamında Gürcistan üzerinden Kazbegi-Lars Verhni Kapısı’ndan Rusya’ya giriş yaparak gümrük yetkililerinden bilgi aldılar. Gümrük yetkilileri, Türk, Ermeni, Ukrayna, Bulgaristan ve diğer Avrupa ülkelerine ait TIR’ların yoğun bir şekle kapıdan giriş çıkış yaptıklarını DKİB heyetine ilettiler.

Kazbegi-Lars Verhni Kapısı’ndaki izlenimlerini basın mensuplarıyla paylaşan DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Açılması için büyük uğraş verdiğimiz bu kapının, yaptığımız girişimler sonucunda aktif hale gelmesi, Ülke ve Bölge ihracatımıza büyük katkı sağlayacak, Sochi Kapısı’nın kapatılması sonrasında Rusya ile bağlantısı kesinen Doğu Karadeniz Bölgemizin Rusya Federasyonu’na yönelik ticareti yeniden önemli gelişme kaydedecektir. İlimizden çıkıldığında 7-8 saatte varılabilen Kazbegi-Lars Verhni Kapısı, Kuzey Osetya Cumhuriyeti’nin Vladikavkaz iline açılmaktadır. Bölge bu güne kadar diğer ülkelere açılan kapısı bulunmadığından dolayı bakir kalmıştır. Bölgede yaptığımız gözlemlerde bütün sektörlerde ve özellikle inşaat malzemelerinde kaliteli ürünler için önemli fırsatlar ihtiva ettiği gibi bu bölgenin özellikle ülkemize yakınlığı nedeniyle diğer ülkelere nazaran önemli rekabet avantajı da sunmaktadır” dedi.

Bölgedeki yapılması planlanan büyük inşaat çalışmalarında, inşaat sektöründeki ihtiyacı kalitesiz İran menşeli ürünlerden karşılandığına değinen Gürdoğan, “Özellikle Çeçen Cumhuriyeti ve Dağıstan Cumhuriyeti’nde yoğun bir şekilde alt yapı ve üst yapı inşaatlarının yapılması, yeni şehir alanlarının inşası konusunda büyük projelerin yapılacak olması, inşaat malzemesi sektöründe büyük talep doğuracaktır. Bölgenin deniz yolu yakınlığı açısından ağırlıklı olarak İran menşeli ürünlerin piyasaya hakim olduğu ve bu ürünlerin kalitesi olmasına rağmen alternatifi olmadığından tercih edilmek zorunda kalındığı, bu nedenle sektördeki potansiyelin çok önemli boyutta olduğunu teyit ettik. Kazbegi-Lars Verhni Kapısı’nın açılmasıyla hızlı bir şekilde ilişkilerimiz geliştirerek, kaliteli Türk ürünlerine duyulan talebin karşılanması adına Bölgemiz ihracatçılarına önemli bir fırsat oluşturmuş bulunmaktayız” diye konuştu.

Bölgeye yapılan ziyarette yeni bir kapının açılması konusunda yetkililerle görüştüklerini dile getiren DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Dağıstan Cumhuriyeti Mahaçkale Bölgesi’nde üst düzey yetkililerle görülmeler yaptık. Başbakan Yardımcısı Sayın Muhtar Murtuzalieviç ve Dağıstan Cumhuriyeti Yatırım ve Dış Ekonomik İlişkiler Ajansı Başkanı Ali Nurmagometov ile yapılan görüşmelerde, Dağıstan açısından ve Türkiye arasında ilişkilerin geliştirmesi kapsamında, Dağıstan’dan Ülkemize karayolu ile ulaşımı sağlayacak, Gürcistan’ın Kakheti Bölgesi’nden yeni bir kapının açılması konusunda çalışmalar gerçekleştirdik. Devam eden bu çalışma ile bölgemize ve Orta Asya coğrafyasına daha kısa sürede ulaşma imkanı sağlanacak.

Görüşmelerde Sürmene Çamburnu’nda yapılması planlanan Lojistik Merkez ile ilgili olarak, merkez üzerinden Rusya, Orta Asya ve Çin hinterlantına ulaşılacak yol güzergahının tespiti konusunda yapılan görüşmelerde , gerek Vladikavkaz ilinde gerekse Dağıstan/Mahaçkale’de aktarma istasyonları için tarafımıza arsa tahsis edilmesi konusunda ön mütabakata varıldı. Hazar Denizi kıyısında 10 hektarlık alanın tahsis edilebileceği konusunda Dağıstan Cumhurbaşkanı Danışmanı Yusuf Dijanbekoviç tarafından heyetimize bilgilendirme yapılmış ve arsa üzerinde incelemelerde bulunulmuştur” şeklinde konuştu.