Yeni çıkan teşvik sisteminin bu haliyle Trabzon'a fayda yerine zarar vereceğini belirten KARGİD Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş, Doğu Karadeniz Bölgesinde illerin küçük olduğunu ve hepsinin bir bütünlük gösterdiğini söyledi.
Altıntaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Dünyada kalkınma artık havza-bölge modeliyle uygulanıyor.

Ülkemizde de kalkınma ajansları bunun en güzel örneğidir. Doğu Karadeniz Bölgesi küçük illerden kurulmuş bir bölge ve bütünlük arz ediyor. Bu illeri birbirinden ayırmanın bir anlamı yok; Onun için Doğu Karadeniz Bölgesinin il bazında değil bölge bazında teşvik edilmesi gerekiyor" dedi.

Trabzon'un Gaziantep, Mersin ve Manisa gibi illerle aynı tutulmasının son derece yanlış olduğunu dile getiren Altıntaş, şöyle konuştu: "Trabzon'un Gaziantep, Mersin ve Manisa gibi illerle aynı 3. Bölge kapsamında yer alması, Trabzon'un tüm komşu illerinin 4. ya da 5. bölgede olması teşvikin Trabzon'u fayda sağlamayacağını göstermektedir. Bölgeler belirlenirken TÜİK verileri esas alınıyor deniyor, o verilerin gerçekleri ne kadar yansıttığı bu olayda ortaya çıkmıştır. Bölgelerin belirlenmesindeki kıstasların yeniden gözden geçirilmesi ve özellikle de TÜİK verilerinin güncellenmesi gerekir. Çünkü ülkemizin en büyük problemi sağlıklı bir envantere ve istatistiki veriye sahip olmamasıdır. Ölçü birimin yanlışsa işte ortaya böyle yanlış sonuçlar çıkar, kalkar sizi Gaziantep gibi sanayi devi illerle aynı safa korlar"

Trabzon'la ilgili verilerin insanı yanıttığını ifade eden Ahmet Yaşar Altıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu işte bir yanlışlık var. Örneğin Trabzon'un ihracat rakamları yüksek görünüyor ama ihracatı yapan yaş sebze firmaları ihracatlarını Samsun ya da Antalya'dan yapıyorlar, fakat şirket merkezleri Trabzon'da bulunduğu için ihracat rakamları Trabzon'a yazılıyor ve Trabzon'un verileri yüksek çıkıyor. Trabzon'dan yapılan ihracatın ancak yüzde 10'u Trabzon'da üretiliyor. Geri kalanlar dışarıdan gelen
ürünler. Bu hususun da dikkate alınması gerekiyor. Özelde Trabzon'lu genelde Karadeniz'li girişimciler dün olduğu gibi bugün de devletten fazla bir destek beklemeden kendi girişimcilik kabiliyetiyle önemli başarılara imza atmıştır, bu başarılarını devam ettireceğini düşünüyorum"