Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, KTÜ Rektörlüğü’ne yeniden atanmasının ardından yaptığı açıklamada, yeni bir dönemin başladığını belirterek, “KTÜ’de açığa alınanlar oldu, bu ülkeye zarar vermeye çalışan ve bu yapıyla ilişkili olan herkes sonuçta cezasını bulacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 130. ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 13. maddeleri uyarınca, Yüksek Öğretim Kurulu’nun önerdiği adaylar arasından; Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. Süleyman Baykal’ı atadı. Atamanın ardından İHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Rektör Baykal, darbenin bir daha kalıcı olarak yaşanmaması adına üniversite rektörü olarak atması gereken adımların olduğunu söyledi.

“KTÜ’deki soruşturmalar devam edecek”

KTÜ olarak güzel bir seçim süreci yaşadıklarını dile getiren Rektör Baykal, “Güzel bir süreç oldu. Ardından Yüksek Öğretim kurulumuzun kararı takiben Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle bu göreve layık görüldüm. Bu göreve beni layık gören Cumhurbaşkanımıza saygı ve hürmetlerimi iletiyorum. Bir atama oldu. Ülkemizin içinde bulunduğu tablo itibariyle bir darbe girişimine kalkışmanın ardından gelinen noktada sorumluluklarımızın daha da arttığını düşünüyorum. Bu darbenin bir daha kalıcı olarak yaşanmaması adına üniversitemizin rektörü olarak atmamız gereken adımlar var. Bunlar Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu ilkeler doğrultusunda devletimizin ve milletimizin yanında KTÜ olarak bizimde yapacağımız sorumluluklarımız var. İnşallah bu sıkıntılı dönemi sağlıklı bir şekilde atlatırız” ifadelerini kullandı.

“Geçmişte yaşananlarla ilgili yorum yapmak istemiyorum”

Seçimden önce çok şey yaşandığını kaydeden Baykal, “Ama ben gelinen noktada geriye dönük olarak hele hele içerisinde bulunduğumuz tablo itibariyle beraber çok yorum yapmak istemem. Biz yeni bir döneme girdik. Bu dönemin özellikleri var. Bir mücadele ve yapılanma dönemidir. Dolayısıyla biz bugünden sonrasına bakıyoruz. Geçmiş dönemdeki hataların tamiratını nasıl yapacağız, bu ülke artık bu gibi sorunlar yaşamama noktasına nasıl gelecek, hep birlikte ülkesiyle, milletiyle birlikte neler yapacağız ona bakacağız. Yorumlar her zaman karşı yorum getirir” şeklinde konuştu.

"İsimler üzerinden değil, ilkeler üzerinden gideceğiz"

Darbe girişimi soruşturması kapsamında KTÜ’deki soruşturmaların devam edeceğini vurgulayan Baykal, “İsimler üzerinden gitmek doğru değil. Bizde de açığa aldıklarımız oldu. Soruşturmalar devam ediyor. Devamda edecek. Belki değerlendirmeler sonrası yeni açığa alınacaklarda olacak. İsimler üzerinden gitmek yerine ilkeler üzerinden gitmek lazım. Bu ülkeye zarar vermeye çalışan ve bu yapıyla ilişkili olan herkes sonuçta cezasını bulacak” diye konuştu.

“Seçimden dolayı bir kırgınlığımız ve kavgamız asla olmayacak”

KTÜ Rektör yardımcısı Yusuf Şevki Hakyemez ve KTÜ Rektör adayı Orhan Aydın arasında yaşanan ‘Paralel’ tartışmalarıyla ilgili Baykal, şöyle konuştu:
“O noktalara dönmek istemiyorum. Şuan tartışma dönemi değil, her beraber bir şeyler yapma dönemimizdir. Seçimlerin kendine ait bir mantığı vardır. Seçimler bitti, atamalar oldu. Bundan sonra işimize daha ciddiyetle, görev sorumluluğu içerisinde işlerimizi yapacağız. O konuları tartışmak enerji kaybetmek gibi olur. Seçimden dolayı bir kırgınlığımız ve kavgamız asla olmayacak. Bir ayrımcılık düşüncemiz asla olmayacak. Biz sadece KTÜ’nün geleceği, ülkemizin geleceği için yapılması gerekenlere odaklanacağız. Ait veya sorumlu olmadığınız konularla ilgili bazı söylentilerin ortaya atılması insanı üzer. Ama biz bunları aştık. Geriye bakmayacağız.” ifadelerini kullandı.