Yaşama Derneği (YASADER) tarafından yürütülen

"Yerel STK'lar İçin Yasama Okulu Projesi" kapsamında, Trabzon, Giresun, Rize ve Ordu'daki sivil toplum kuruluşlarına yönelik eğitim, Trabzon'da başladı.

Bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim programının açılışına, Trabzon Vali Yardımcısı Aziz Mercan, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan, YASADER Başkanı ve TBMM Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Neziroğlu, Proje Koordinatörü ve TBMM Kanunlar ve Kararlar Müdür Yardımcısı Semra Gökçimen ile dört ildeki yerel sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

YASADER Başkanı İrfan Neziroğlu, yaptığı konuşmada dernek olarak sivil toplum kuruluşlarının katılımını önemsediklerini kaydederek, "Dernek olarak 5-6 yıldır bu konuda çok ciddi projeler gerçekleştirdik" diye konuştu.

Vatandaşların kanun yapım ve denetim sürecine katılımına değinen Neziroğlu,

"Vatandaş kanun yapım, denetim sürecine neden katılmalıdır- Çünkü kanunlar vatandaşlar için yapılıyor. Dolayısıyla bir kanun yapılırken size, bize sorulmasından daha doğal bir şey olamaz ve bu demokrasinin gereğidir. TBMM'deki kanunlara bakınca bunların çoğunu, mevcut kanunlarda değişiklik öngören kanunlar oluşturuyor. Onun için vatandaşın görüşü sürece daha etkin bir şekilde aktarılabilirse kanunlarda değişiklik ihtiyacı da azalacaktır" dedi.

Neziroğlu, 2007'de TBMM'de bir sempozyum yaptıklarını ve yaklaşık 100 Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisini davet ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Bunlar İstanbul'da, Ankara'da çok etkin çalışan sivil toplum kuruluşları. Ancak profesyonel sivil toplum örgütlerinde de şunu gördük, süreci çok fazla bilmiyorlar. Kanun yapma süreci çok teknik bir süreç. Bu bizi harekete geçirdi. Biz bu süreci iyi biliyorsak vatandaşlarla paylaşalım dedik. Biz bunu çok sivil toplum kuruluşuyla yaptık. Onlar da programlarımızın başlangıcında sürece çok yabancıydı. Değişiklik önergesi, kanun teklifi, soru önergesi nedir deyince pek bir şey anlaşılmıyordu. Fakat sonradan gördük ki projeye katılan arkadaşlar kendi soru önergelerini yazmaya başladılar."

Proje Koordinatörü Çimen ise Yasama Derneğinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çalışan bir grup yasama çalışanı tarafından 2003 yılında kurulduğunu belirterek, "Derneğin amacı daha demokratik, katılımcı ve etkin bir yasama sürecine hizmet etmek, yasama bilimi ve tekniğinin geliştirilmesine katkı sağlamak, ulusal ve uluslararası seviyede yasama sürecinde rol alan kişiler arasındaki iletişimin güçlendirilmesine yardımcı olmak ve sivil toplumun yasama sürecine katılımını destekleyerek demokrasinin gelişmesine katkı yapmaktır" dedi.

Yerel STK'lar İçin Yasama Okulu Projesi'nin hedefinin konu ayrımı yapmadan bütün sivil toplum kuruluşları olduğunu ifade eden Çimen, projenin amacının ise sivil toplum kuruluşlarını TBMM'nin yasama ve denetim faaliyetleri hakkında bilgilendirmek olduğunu söyledi.

Trabzon Vali Yardımcısı Mercan da yasama süreçlerine katılım konusunda toplumun duyarlılığını yansıtacak olanların sivil toplum örgütleri olduğunu ifade ederek, bu nedenle programın yararlı olacağını düşündüğünü söyledi.

Katılımcılara, sivil toplumun yasama sürecine katılımı ve önemi, TBMM komisyonları ve komisyonlarda kanun yapım süreci, TBMM'de bireysel başvuru yapılabilen komisyonlar, genel kurul çalışmaları ve genel kurulda kanun yapım süreci, TBMM'de bilgi edinme ve denetim yolları, TBMM'de yasama ve denetim yolları örnekleri gibi konularda bilgilerin aktarılacağı ve atölye çalışmalarının yapılacağı program, yarın sona erecek.