Trabzon Sürmene-Köprübaşı Harmantepe Şehitliği ve Yaşatma Derneği Başkanı Süleyman Bilgin, Trabzon’un Köprübaşı ilçesi Harmantepe yaylasında 1916 yılında Rus işgalinden kurtulmak için başlatılan savaşta şehit olan 150 er ve 7 astsubayın ailelerini yıllardır arıyor. Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığından alınan kayıtlı bilgiler ışığında 47 ilin valiliklerine, kaymakamlıklarına, belediye başkanlıklarına ve nüfus müdürlüklerine yazı gönderen Bilgin, şimdiye kadar ise 4 aileye ulaşabildi.
Yaptıkları araştırmalar ve tespitler sonuca Harmantepe Şehitliğinde bulunan şehitlerin yakınlarına ulaşmaya çalıştıklarını belirten Süleyman Bilgin, Harman yaylası Harmantepe şehitliğinde 47 ilden şehitlerimiz bulunuyor. Bölgemizde yüzlerce şehit var ama yaptığımız araştırmalar sonucu bizim tespit edebildiklerimiz bunlar. Burada yatan şehitlerimiz bize misafirler, onlar bizim, fakat sahipleri de söz konusu. Savunma Bakanlığı ve yetkililerden aldığımız kayıtlarda yakınlarına ulaşmak için bir dizi girişimlerimiz oldu. 47 şehrimizde, Valiliklerimize ve çeşitli ilçe teşkilatlarına askeri şubelerine müracaat da bulundum ama çoğuna erişemedik. Ulaşabildiğimiz 4 aile var. 

Onların yakınları buradalar. Arıyoruz ve bulmak zorundayız. Şehitler hepimizin. Ama asıl şehitlerimizden aileler haberdar olmaları lazım. Onların da hakkı şehitlerini burada yattığını bilmek. Onları kavuşturmak istiyoruz. Bu konuda da yetkililerden yardım istiyoruz. Buraya yapılacak yatırımlarla birlikte şehitlerimiz için düzenlediğimiz anma etkinlikleri içinde önemli olacaktır. Onları muhafaza etmek zorundayız. Korumak zorundayız. Tam 100 yıl oldu” ifadelerini kullandı.
“Ulaştığımız aileler çok duygulandı”
Yaptıkları araştırmalar ve girişimler sonucu ulaştıkları ailelerin çok duygulandığını söyleyen Bilgin, son olarak şehitlerin bir yakına Mersin Erdemli kazasında ulaştıklarını vurguladı. Bilgin, “Ben onları bulunca önce inanamadılar. Bir sevinçle beraber araştırmaya başladılar. Bu isimle bir şehitleri olduğunu bana söylediler. Onlar için de ayrı bir sevinç, burada şehit olarak yakınlarının yattığını bilmesi onların için ayrı bir duygu. Bu konuda yetkililerimizden bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Şehitlerimiz için burada yaptığımız bir dizi çalışmalar var. Onlar için ne yapsak azdır” dedi.

yıardir