Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Trabzon Şubesi başkanı Kebir Süt Genel Müdürü Yılmaz Karadeniz haftalık toplantıda ekonomideki son durumu değerlendirdi.

 Başkan Karadeniz toplantıda ekonomide büyük krizlere yol açabilecek iflas erteleme uygulamasının olası tehlikelerini açıkladı.

Karadeniz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi “Saygı değer iş adamlarımız, değerli ASKON üyeleri ve ASKON dostları hepiniz katılımlarınızla bizlere şeref ve onur verdiniz. Ekonomimiz nereye gidiyor;  Devletimizin iflas eden işletmeleri kurtarmak için uygulamış olduğu iflas erteleme uygulaması ticarete ve ekonomimize ağır bir darbe vurmaktadır.

ASKON Trabzon Derneği olarak yaptığımız araştırmalar neticesinde 2016 yılında Kobi ve sanayicilerin; sektörde iflas eden, iflas erteleyen, iflas ertelemek için sırada bekleyen firmalarla dolu olduğu gözlemlenmiştir; bu durum piyasaları kara kara düşündürmektedir. İflasını erteleyen firmalara kayyum atanmasının ardından firmanın mal varlığına, çeklerine ve senetlerine dokunulmamaktadır, böylelikle piyasalara olan yüklü miktarda ki ödemelerini ilgili firmalar alamamaktadırlar. Bu belirsizlik piyasaları adeta alt üst etmekte ve kaosa sürüklemektedir.

Gerek aldıkları ham madde gerekse aldıkları hizmetlerden dolayı olan borçlarını ilgili firmalara ödeyemediğinden; ilişkide olduğu firmalara ekonomik olarak büyük zararlar vermektedir. Bu kötü gidişat adeta domino etkisi yaratarak ticaretin önünü tıkamaktadır. Tümüyle kökten eksik ve yanlış olan bu uygulamanın düzeltilerek sadece tek taraflı değil bir bütün olarak olaya bakılmalıdır. İflas erteleyen firmaları kurtaralım derken iş ilişkisi için de olduğu firmaları da peşinden çekmesinin önüne geçilmelidir.  İşletmelerin dengesini bozacak olan bu ve benzeri uygulamalara karşı yetkililerin bir an önce bu duruma el atarak, uygulamayı tekrardan göz geçirip makul bir şekilde; tüm dengeleri gözeterek yeniden düzenlenmesini ASKON Trabzon Şubesi Olarak gerekli mercilerden talep ediyoruz.
Beni dinlendiğiniz için teşekkür ederim Allah’ın Rahmet ve bereketi üzerinize olsun kardeşlerim.”