Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Kızılcık, Sümela Manastırı’nın senede bir kez ibadete açılmasının dünyadaki bu tür eserlerin insanların ibadetine müsaade edilmesi açısından önemli olduğunu hatırlattı. Trabzon’un dünyaya örnek olacak bir hoşgörü gerçekleştirdiğini kaydeden Vali Kızılcık, “Ülkemizde bölgemiz tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ön plana çıkıyor. Bu anlamda da son yıllarda on binlerce turistin batıdan ve özellikle Arap ülkelerinden geldiğini söyleyebiliriz. Yarın Sümela Manastırı’ndaki ayinin üçüncü yılı olduğu ifade etmek isterim. Sümela’yı ayine açmamızın temel nedeni dünyada hangi dinden olursan olsun, insanlara hoşgörü ile bakılması gerektiğini göstermektedir. Sümela’yı ibadete açarak, dünyaya insanlığın bu tür eserlerde ibadetlerini yapabilmesi için müsaade edilmesi gerektiğini gösterdik. Ve böylece dünyada barış içersinde yaşamamız gerektiği mesajını vermeyi arzuladık” dedi.

Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz ve geçtiğimiz yıllarda düzenlenen ayinin organizasyonunda yer alan İvan Savidis’in bu yıl gelmemesi nedeniyle turist sayısının azalma olacağını ifade eden Vali Kızılcık, gelen misafirler için her türlü tedbirin alındığını ifade etti.

Trabzon’a ilk kez geldiğini ve son derece memnun kaldığını ifade eden Başkonsolos Matthioudakis ise, “Trabzon gördüğüm kadarıyla çok güzel bir şehir. Ortodokslar için 15 ağustos tarihi önemli. Yarın Sümela Manastırı’nı görmeye gideceğim. İstanbul’a döndükten sonra daha uzun süreli bu güzel bölgeyi ve şehri gezme niyetindeyim” şeklinde konuştu.

YUNANİSTAN’A CAMİ YAPILMASI TARTIŞMALARI

Yunanistan’da cami yapılması ile ilgili soruları da cevaplandıran Başkonsolos Matthioudakis, “Cami yapılmasıyla ilgili politik olarak karar alınmış durumdadır. Bunun nerede yapılacağı teknik tartışmaları yapılıyor. Caminin devlet kaynağı ile yapılması düşünülüyor. Büyük bir cami olması planlanıyor. Ekonomik krizden dolayı parasal anlamda sıkıntılarımız bulunuyor, aynı zamanda hükümetimiz stabil değil. Bu sıkıntılardan dolayı bir gecikme var” diye konuştu.

Vali Kızılcık, ziyaretin anısına Başkonsolos Matthioudakis’e telkariden yapılmış fincan takımı hediye ederken, Başkonsolos Matthioudakis’de Vali Kızılcık’a insan figürü bir heykel takdim etti.