Acemi birliğini Erzincan’da tamamlayan engelli asker Ufuk Çelebi'nin babası Mahmut Çelebi, şimdi usta birliğine gidecek oğlunun adaletsizce askere alındığını ileri sürdü.

Engelli raporu olduğu ve hatta engelli maaşı aldığı halde askere alınan oğlunun acemi birliğinde de hastane hasta gezdiğini belirten Baba Mahmut Çelebi, ya daha önce rapor veren hastane heyetinin ya da askeri hastanenin bir hata yaptığını belirtti. Oğlunun şehirden bile yolunu bularak eve gelemediği halde askerlik yaptırıldığını belirten Baba Çelebi, bunun başka bir örneği olup olmadığını sordu.

Baba Mahmut Çelebi “1990 doğumlu oğlum zihinsel engelli diye daha önceden askerliği üç defa red edildi. Ancak yine gelip sonunda askere aldılar.Oğlum ilk defa askere çağrılmasıyla Giresun Askerilik Şubesi’ne gittim ve raporu gösterdim. “Bunun üzerine oğlumuzun zihinsel engelli askerlik yapması mümkün değil” diye rapor hazırlanmış. Böylece konu o aşamada kapandı. Aradan 2 yıl geçti. Ancak 2012 yılının Temmuz ayı celbi geldiğinde Ufuk’u tekrar askere çağırdılar. Bir kez daha askerlik şubesine giderek durumu anlattım. Fakat kendisine, ‘Oğlunuz 59’uncu Topçu Eğitim Tugayı’na teslim olarak askerliğini yapacak’ dediklerinde ne yapacağını şaşırdım. Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi’nden ‘bakımı ve vasi tayini gerekir’ yazan yüzde 70 zihinsel engelli raporu bulunan oğlumu götürerek birliğine teslim ettim. Aradan bir hafta geçmeden birliğinden bizi arayarak ‘Gelin oğlunuza sahip çıkın’ dediler. Bunun üzerine çaresiz oğlumun askerlik yaptığı birliğe gittim. Burada oğlumuzun durumunu bir kez daha anlattım. Bizi Erzurum Askeri Hastanesi’ne sevk ettiler, oradan da Ankara GATA’ya gönderdiler ve ‘Onu sen götüreceksin’ dedikleri için oğlumla birlikte düştük yollara. Ankara’ya geldiğimizde oğlumu tarttırdım, baktım 60’lı kilolardan 40 kiloya düşmüş. Ayakta bile zor duruyor. 24 Temmuz 2012 günü GATA’ya vardığımızda doktorlara durumu iyice anlattım, raporu da gösterdim. 'Tamam sen 2 saat kadar bekle oğluna ‘askerliğe elverişli değildir’ raporu vereceğiz' denildi. Aradan yaklaşık 3 saat geçtikten sonra bir doktor bana, ‘Yapacak bir şey yok’ dedi ve elime ‘askerliğe elverişlidir’ yazan raporu verdi.
Erzincan’daki birliğini arayarak gelişmeleri anlattım. Bana ‘Oğlun 25 Temmuz sabahı saat 6’da iştimada olacak, yoksa askeri mahkemeye veririz’ dediler. Telaş ve korku içinde tekrar düştüm yollara ve birliğine teslim ettim" dedi.

Oğlunun acemi birliği boyunca kendisinin de Erzincan'da kaldığını kaydeden baba Mahmut Çelebi "Bende adeta Erzincan’da kalarak her an çağıracaklar diye askerlik yaptım. Şimdi acemi birliği bitti ve dağıtım iznine geldik. Buradan Çanakkaleye dağıtıma gidecek. Kendisi askerliğin ne olduğunu bilmediğinden gitmek istemiyor. Ne yapacağız bilmiyoruz. Oğlumla beraber bende mi birliğe gideceğim bunu da bilmiyorum. Yüzde 70 raporu olduğu halde engelli maaşı aldığı halde nasıl askerliğe alıyorlar. Yazı bize verilen raporda bir hata var ya da askere alınmasında” diye konuştu.