Biz Karadenizliler övünerek söylüyorum ki kıvrak zekamızlaher zaman dikkat çekmişizdir. Aslında hayatı kolaylaştırma hedefine birazda pratikliği katarak ortaya çıkardığımız işler bizleri bir hayli farklı kılabiliyor.

Bizim yaşamımızda çaresizlik kelimesi pek kullanılmaz. Çünkü çarenin aslında kendimizin olduğunu iyi bildiğimizden dolayı mutlaka bir çözüm yolumuz vardır.

İşim dolayısıyla tanıştığım birçok Karadenizli iş adamı ile memleketim adına övünmemek elde değil. Elde olan tek bir varlığı çoğaltarak yılmadan en önemlisi de başladığı yeri hiçbir zaman unutmayarak sanki her an o noktaya geri dönecekmiş gibi mütevazi bir tavırla yürüdükleri yol,genellikle her birinde gözlemlediğim ortak noktaların başında gelmekte.

Çoğunun başlangıç noktasıysa, Karadeniz analarımızın her sabah okula giderken çamurunu sildiği kara lastiklerin yolda sağladığı konforu daha bir üst seviyeye çıkarabilme olasılıklarıdır. Tam o noktadan itibaren başarılı olma yolunda büyük adımlar atarken kendini birde büyük şehirde bulanlar isimlerini çoktan akıllara kazımış durumdalar. Tabi birde memlekette kalıp kendi projelerini yılmadan umutsuzluğa yer vermeden başarıyla yapan ağabeylerimiz var ki, işte esas iş adamlarımız dedirtecek seviyedeki fikirlerine hayranız. Ekranlarda dahi sıkça gördüğümüz, muhteşem fikirleri sayesinde ortaya çıkan inanılmaz projeler “kıvrak zeka” tabirimizi gayet doğrular nitelikte.

Yani yapılan işin büyük olması güçlü olması anlamına gelmemeli. Önemli olan yapabileceklerimize inanarak bir işe başlamak. Beklide bizim insanımız bu özelliğinden dolayımıdır bilinmez hiçbir zaman eksikliği çaresizliğe çevirmez. Öyle bir toplumuz ki, mutlaka yapabileceğimiz bir şeyler olduğuna inanarak üretkenliği kendi gücümüzle sağlayabilme özelliğine sahibiz. Umarım bu kıvrak zekayetişen kuşaklar tarafından da itina ile sürdürülür.

Ünlü mimarlara taş çıkaran, mühendislik gerektiren işlere kendi imzalarını atan, gerektiğinde yollarını açan, doğal malzemelerden arabalarını yapan ve yeri geldiğinde ekmeğini taştan çıkaran güzel hemşehrilerim gururumuzsunuz.

BERİL ATASOY