Son zamanlarda sosyal medyada özellikle ileri teknoloji ürünü cep telefonlarının da marifetiyle yaygınlaşan ve kişinin cep telefonu ile çektiği kendi fotoğrafı anlamına gelen selfie ya da Türk Dil Kurumu’nun adlandırmasıyla özçekim çılgınlığı yaşanmaktadır. Bu konu yurt içinde ve yurt dışında özellikle psikiyatristler tarafından yakından takip altına alınmayı zorunlu hale getirmiştir. Amerikan Psikologlar Derneği (APA) Chicago’daki yıllık yönetim kurulu toplantısında bu durumu değerlendiği ve ruhsal bozukluk olarak adlandırdığı kendi fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaşmanın obsesif kompülsif bir eğilim ve özgüven eksikliğini gidermenin bir yolu olarak tanımladığı iddia edilmektedir.

Şöyle söylemek belki daha doğru olabilir. Kişinin günde 2-3 kez kendi fotoğrafını çekip paylaşması normal olarak kabul edilebilir. Ancak kişi her davranışını, her yaptığı işi ya da her gittiği yeri kayıt altına alır ve bunu paylaşırsa bu durum benmerkezciliği teşvik eden bir hale gelir. İşte burada tehlike başlıyor demektir. Çünkü bu bir kişilik zaafı haline dönüşebilir.

Kişinin özel durumlar dışında, her davranışını kayıt altına alarak selfie çekmesini narsistik bir doyum olarak yorumluyor psikiyatristler. Zira selfie kişinin "kendisini kutsallaştırma, önemli ve özel görme" duygularını besler ve bir süre sonra kişide yalnızlaştırıcı etki yapar. Hele hele insanlarla ilişki kurmada tek yol biçimine dönüşürse bu yalnızlaşma süreci  hızlanır ki daha sakıncalı bir hal olur.

Günlük rutin işlerin selfie yapılması da çok sağlıklı değildir. Yemek yapma veya yeme bu konuda yapılan yanlışların başında gelmektedir. Yine doğum günü ya da birisiyle ilk kez tanışma gibi özel durumlarda selfie çekilip paylaşılması da sakıncalıdır. Sebep ise bu eylem o kişiden iz bırakılması veya o anıyı kalıcılaştırması çabası olarak değerlendirilebilir ama bu ilklerin her zaman devam etmeyeceği düşünülürse ileriki hayatta zor anların yaşanmasına yol açabilir ve bu eylem insanda bir fetişizm haline gelirse işte bu durum ruhsal bir bozukluk olarak tanımlanabilir. Çünkü bu durumda artık selfie doyum aracı haline gelmiştir. Sadece ve sadece çok özele girmeden anı kalıcılaştırmak için yapılan sınırlı bir davranış olursa özçekimin sakıncası yoktur diyebiliriz. Lütfen dikkat, her şey kararında güzeldir.

Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle…