Günlerdir konuşulan, üzerinde tartışılan ABD gezisi gerçekleşti.

Bu ziyaret öncesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği mesajlar oldukça önemliydi.

Bu görüşme her yönüyle öncekilerinden farklı olacaktı ve öyle de oldu. İki liderin ilk görüşmesi olması sebebiyle zaten önem arz eden bu görüşmenin önceki ABD yönetiminden kaynaklı birikmiş sorunların varlığı nedeniyle de bir o kadar zor ve karmaşık olacağı belliydi.

Masada oldukça önemli konular vardı. Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu YPG-PYD terör örgütlerine ABD yönetimi tarafından sağlanan silah yardımı bu konuların en önemlilerindendi. Heyetler arası görüşmelerde illa gündeme gelecekti de basın önünde verilecek mesaj da oldukça önemliydi. Bu konuyla ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. YPG-PYD terör örgütünün muhatap alınması küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir” diyerek ABD’de ABD yönetimine karşı çok net bir duruş göstermiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız aynı zamanda diğer bir terör örgütü FETÖ ile ilgili de taleplerimizi bildirerek gerekenin yapılmasını ilk ağızdan ABD başkanına iletmiştir. Tabi bu iki konuda Türkiye ve ABD arasında oldukça büyük görüş ayrılıkları var.

Ama önemli olan sizin düşüncenizin, tavrınızın karşı tarafça bilinmesidir. Bu sayede daha birkaç hafta önce yaptığımız gibi Suriye’deki YPG-PYD terör örgütlerine karşı yapılacak operasyonlarda ülkemizin haklılığı ABD ve diğer ülkeler tarafından sorgulanamaz. Çünkü bunların, bizim açımızdan terör örgütü oldukları muhataplarımıza direk olarak bildirilmektedir. Bu taleplerimiz karşısında ABD Başkanı Trump ise Türkiye’yi DAEŞ ve PKK gibi terör örgütlerine karşı desteklediklerini belirterek, “İlişkimizi hiç kimse yenemeyecektir” demek suretiyle bir nevi ülkemizin hassasiyetlerini anladıklarını belirtmiştir.

Kamuoyunda büyük beklenti oluşturan bu ziyaret genel anlamda olumlu olmuştur. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın daha gitmeden önceki açıklamaları ve görüşme sonrası yaptığı açıklamalar hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını göstermektedir.

ABD ile ilişkilerimizde yeni bir döneme girildiğinden şüphe yok ama bu dönemin olumlu ya da olumsuz olacağını zaman ve ABD yönetiminin tutumu belirleyecektir. Sonuç olarak biz attığımız adımları ABD ya da Rusya’ya güvenerek atmıyoruz. ABD ile her noktada anlaşacağız diye bir şey de yok.

Zaten büyük devlet olmak istiyorsak böyle de davranmalıyız. İsteklerimizi, taleplerimizi direk olarak bildirip sonucu ne olursa olsun gereğini de yapmalıyız. Yazıma son verirken bu önemli ziyaret öncesi Sayın Cumhurbaşkanımıza birçok milli meselede olduğu gibi yine desteklerini bildiren MHP lideri Sayın Bahçeli’ye şükranlarımı sunuyorum.

Bilmeden konuşup, gereksiz yere yorum yapıp kendini aydın görenlere de şunu söylemek istiyorum; biz hala unutmadık Almanya şansölyesi Angela Merkel'in ABD ziyaretinde düştüğü utanç verici durumları.

Selam ve dua ile.