ABD yönetimi, Suriye'de Beşşar Esed rejimine silah taşıdıkları gerekçesiyle 117 İran uçağının listesini yayımladı.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, uçakların, Amerikan yaptırımları altında olan İran havayolu şirketleri Iran Air, Mahan Air ve Yas Air tarafından işletildiği belirtildi.

Açıklamada, uçakların, Esed rejimine, insani yardım kılıfı altında İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'ne mensup personel ve silahlar taşıdığı kaydedildi.

ABD ayrıca Esed rejiminin, Suriye halkına karşı şiddet uygulamada kullandığı silah ve haberleşme teçhizatı edinme çabalarını destekleyen bazı kuruluşlara da yaptırımlar açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Suriye'deki Ordu Tedarik Bürosu, Suriye Bilimsel Araştırmalar Merkezi Direktörü Amr Armanazi ve merkezi Belarus'ta bulunan Belvneshpromservice adlı silah ihracat şirketi Belvneshpromservice, kitle imha silahlarının üretimindeki rolleri nedeniyle yaptırım altına alındı.

Bakanlığın Terörizm ve Finansal İstihbarat Müsteşarı David Cohen, yaptığı açıklamada, ''Bugün açıkladığımız adımlar, Suriye rejimine silah ve haberleşme teçhizatı akışına sekte vurulması ve bunların Suriye halkına karşı kullanılmasını engellemeye katkı sağlamayı amaçlıyor. İran uçaklarının teşhir edilmesi de İran'ın, Esed rejiminin kitle imha silahları programını ve Suriye halkına yönelik baskılarını desteklemeye dönük devam eden çabalarını daha da gözler önüne seriyor'' ifadesini kullandı.