ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu (SMDK), Suriye halkının tek ''meşru temsilcisi'' olarak resmen tanıdığını açıkladı.

Obama, ABC televizyonuna verdiği mülakatta, ''SMDK'nın şimdi artık yeteri kadar kapsayıcı olduğuna, Suriye halkını yeterli oranda yansıttığı ve temsil ettiğine karar kıldık ve (bundan dolayı) onları Esed rejimine muhalif Suriye halkının meşru temsilcisi olarak görüyoruz'' dedi.

Bu kararı ''büyük bir adım'' olarak niteleyen Obama, bu tanımanın SMDK'ya bazı sorumluluklar da getirdiğini ifade ederek, koalisyonun, etkili şekilde kendisini organize etmesi, tüm tarafların temsilcisi olması, kadın ve azınlık haklarına saygı gösteren bir siyasi değişime kendisini adaması gerektiğini belirtti.

Obama, koalisyon ile bağı bulunan bazı Suriyeli silahlı gruplara karşı dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, ABD'nın aşırılık yanlısı unsurları desteklemeyeceğinin altını çizdi.

Mülakatta, ABD'nin dün, Irak'taki El Kaide'nin uzantısı olduğu gerekçesiyle terör listesine aldığı ''Nusra Cephesi'' adlı gruptan spesifik olarak söz eden Obama, ''Esed rejimine karşı çıkanlar arasında, Irak'taki El Kaide ile bağlantılı küçük bir unsur var ve onları, Nusra Cephesi'ni bir terör örgütü olarak ilan ettik'' ifadesini kullandı.

Obama, ''Sahada Esed'e karşı mücadeleye katılan herkes, bizim rahatlık duyduğumuz kişiler değil. Aşırılık yanlısı, Amerikan karşıtı bir ajanda benimseyenlerin de olduğunu düşünüyorum ve bu unsurlar arasında net ayrımı yapacağız'' diye konuştu.

Gözlemciler, Obama'nın bu kararının, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'i yalnızlaştırma çabalarında yeni bir aşamayı oluşturabileceğini, ABD'nin Suriyeli muhaliflere daha fazla destek sunması ve siyasi temaslarını artırması için zemin yaratacağını ve muhaliflere büyük bir psikolojik destek sağlayacağını belirtiyor. Kararın, Suriye muhalefetine Washington'da bir irtibat bürosu açması imkanı tanıyabileceği de ifade ediliyor. Ancak bu adımın, ABD'nin yakın bir zamanda Suriyeli muhalifleri silahlandıracağı anlamına gelmediği de dile getiriliyor.