Rice, İsrail ile Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlanmasına ilişkin, ''ABD, bu sorunun tek çözümü olan iki halk için iki demokratik devlet anlayışına bağlıdır'' dedi.

Rice, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin, İsrail ile Filistinli gruplar arasındaki ateşkesten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Güvenlik Konseyi'nden tek ses olmasından ve önemli bir basın açıklaması yapmasından da memnuniyet durduklarını kaydeden Rice, ''Biz bu çatışmada hayatını kaybeden, yaralanan ya da korku içinde yaşayan Filistinli ya da İsrailli sivillerin acılarını paylaşıyoruz. Bu kriz bize barışın olmayışının her zaman için savaş riski taşıdığını hatırlattı. ABD, bu sorunun tek çözümü olan iki halk için iki demokratik devlet anlayışına bağlıdır'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Burada ABD'nin BM Daimi Temsilcisi olarak ya da Obama tarafından bir sonraki ABD Dışişleri Bakanı olarak atanırsanız önceliğiniz Ortadoğu'daki barış çabaları mı olacak?'' diye sorması üzerine Rice, Obama yönetiminin bu konudaki önceliğinin iki devletli çözüm olduğunu ve Obama'nın atayacağı yeni Dışişleri Bakanı'nın da bu amaç için çaba sarf edeceğine inandığını söyledi.

-''Bingazi saldırısında istihbarat bilgilerini paylaştım''-

Susan Rice, bir gazetecinin Bingazi saldırısı hakkındaki açıklamalarını hatırlatarak Senatör McCain'in kendisine yönelttiği eleştirilerde haklılık payı olup olmadığını sorması üzerine, ''Bingazi saldırısı konusunda istihbarat servislerinin verdiği ön bilgilere dayanarak açıklama yaptım. Bunların ilk bilgiler olduğunu soruşturmanın daha detaylı sonuçları vereceğini açıkça belirttim'' dedi.

Bingazi'de öldürülen Büyükelçi Chris Stevens ile daha önce birlikte çalıştıklarını anlatan Rice, ''Kendisi değerli bir mesai arkadaşıydı. O'nun ve üç diğer diplomatın kaybı Amerikan halkı ve hükümeti için çalışan biz diplomatlar için büyük bir trajedi. Bu terörist saldırının sorumluları bulunana ve adalet önüne çıkarılana kadar hiçbirimiz durmayacağız'' diye konuştu.

Senatör McCain'e büyük saygısı olduğunu kaydeden Rice, ancak kendisine yönelik yaptığı bazı açıklamaların temelinin bulunmadığını ve imkan bulursa bu konuyu kendisiyle konuşmak istediğini söyledi.

Rice, soruyu soran gazetecinin Bingazi açıklamalarına ilişkin ''Bu bir özür açıklaması mı?'' yönündeki sorusunu ise yanıtlamadı.

Rice, Filistin'in BM'de yeni statü talebine ilişkin de bu adımın iki devletli çözüm amacına hizmet etmeyeceğini savunarak, bu talebe karşı olduklarını kaydetti.