Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Suriye'ye yaptırımları genişletmek üzere Brüksel'de bir araya geldi. Esed rejimine karşı 17'nci kez yaptırım kararı alan dışişleri bakanları, Suriye'ye silah taşıdığından şüphelenilen gemi ve uçakların denetlemesi kararını aldı.

Halka şiddet politikasında sorumluluğu bulunan çoğunluğu üst düzey asker 26 yetkiliye daha mal varlıklarını dondurma ve vize yasağı getirildi.

Yaptırımlarda Uzlaşma

Suriye ana gündem maddesiyle Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği Dışişleri bakanları Esed rejimine yönelik yaptırımların ağırlaştırılması üzerinde anlaştı.

17. Kez "Evet" Dediler

Yaptırımların artırılmasına 17'inci kez "evet" diyen 27 dışişleri bakanı, Suriye'ye silah taşıdığından şüphelenilen gemi ve uçakların denetlenmesi kararını aldı.

Şüpheli Gemi ve Uçaklar Denetlenecek

Yeni yaptırımların ardından bundan böyle rotası Suriye olan ve Avrupa Birliği karasularını kullanan gemiler kontrol edilecek, uluslararası sulardaki gemilerin aranması için de ilgili ülkenin izni istenecek.

Aynı şekilde Suriye'ye giden uçaklar da Avrupa Birliği havalimanlarında Esed rejimine silah taşıma ihtimaline karşı denetlenecek.

"Kara Liste" Genişletildi

Esed rejimine destek veren kişi, kurum ve kuruluşların yer aldığı "kara liste" de genişletildi.

Halka şiddet politikasında sorumluluğu bulunan çoğunluğu üst düzey asker 26 yetkiliye daha mal varlıklarını dondurma ve vize yasağı geldi.

Böylece Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve yakınları dahil kara listeye alınanların sayısı 155'e ulaştı.

Toplantı öncesi konuşan Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "gemilerin aranmaya başlamasıyla Suriye'ye silah sevkiyatının sona ereceğini umuyorum" diye konuştu.

Dışişleri bakanları Esed'in gitme zamanı geldiği üzerinde uzlaşırken Hollanda Dışişleri bakanı Uri Rosenthal, rejimin devrilmesinde kritik eşiğin aşıldığını söyledi.