AB’nin Burlington kentinde önceki gün Cascade Alışveriş merkezi’nde bulunan Macy’s mağazasının kozmetik reyonunu basan Arcan Çetin, babasının üzerine kayıtlı olan 22 kalibrelik tüfekle 4’ü kadın 5 kişiyi öldürdükten sonra kayıplara karıştı. Saldırı sonrasında yayınlanan güvenlik kamerası görüntülerinden Çetin’i tanıyan komşuları ve arkadaşları polise ihbar telefonları açmaya başladı.
 
‘Zombi gibiydi’
 
Çetin’i yakalayan polis memuru Mike Hawley, araçla devriye gezdikleri sırada yol kenarında zanlıyı gördüğünü ve bir anda frene basıp araçtan çıktığını söyledi. Memur, Çetin için “Yakalandığını söyledim ve hiçbir şey söylemedi. Gerçekten tek kelime etmedi. Sırtında çantası vardı. Zombi gibiydi” dedi. Yetkililer, bugün hakim karşısına çıkarılacağı açıklayan Çetin’in verilen talimatları itiraz etmeden yerine getirdiğini belirtirken, saldırının nedenine dair henüz bir sonuca varamadıklarını kaydetti. Federal Soruşturma Bürosu (FB) da, olayın terör bağlantısı olduğuna ilişkin hiçbir veri olmadığını duyurdu. 
 
Kız arkadaşı çalışıyordu
 
Yerel basın, Çetin’in ayrıldığı kız arkadaşının, birkaç ay öncesine kadar katliamın gerçekleştiği Macy’s mağazasında çalıştığını duyurdu. Genç kızın saldırı sırasında mağazada bulunmadığı belirlendi. Bazı görgü tanıkları, Çetin’in mağazaya girdiğinde defalarca bir kadının ismini bağırdığını iddia etti, ancak polis iddiayı doğrulayamadıklarını duyurdu. 


 
Anne Türk baba Amerikalı
 
Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Namık Kemal Mahallesi’nden olan Hatice M.’nin şimdiki eşinin ABD’li olduğu belirtildi. Arcan Çetin’in, Twitter hesabından en son 23 Ağustos 2015’te, İngilizce olarak ‘Biraz çirkin olanlar bunu retweet’lesin’ şeklinde bir paylaşımı bulunuyor. Çetin’in çocuk yaşlarda ailesiyle birlikte ABD’ye göç ettiği belirtiliyor.
 
Sabıka kaydı listesi uzun
 
Yerel polis, geçen yıl Oak Harbour Lisesi’nden mezun olan ve bir süpermarkette çalışan Çetin’in 7 sabıka kaydı bulunduğunu açıkladı. Bunlardan birisinin alkollü araç kullanma, diğerlerinin ise saldırı vakaları olduğu belirtiliyor. Arkadaşları arasında ‘The Turk’ (Türk) lakabıyla anılan Çetin’in 3 saldırı olayında da üvey babasını hedef aldığı, ancak babanın Çetin’in ‘zor bir dönemden geçtiğini’ söyleyerek 3 olayda da şikayetçi olmadığı kaydedildi.
Temmuz 2015’te gerçekleşen son saldırının ardından hakimin Çetin’i zorunlu psikolojik danışmanlığa gönderdiği ve seansların Mart 2016’da bittiği söyleniyor. Çetin’in en son Ağustos ayı sonlarında kontrole gittiği ve psikolojik durumunun iyi olduğu sonucuna varıldığı ortaya çıktı.
 
Uyuşturucu tutkunu
 
Marty Baldwin adlı Oak Harbour sakini, birkaç yıl önce evsiz olan Çetin’e kapılarını açtıklarını söyledi. Yerel basına konuşan Baldwin, uyuşturucu kullandığını ve sattığını öğrenince Çetin’i evden kovduklarını belirtti. Bu arada Çetin’in ‘Call of Duty’ adlı savaş oyununun aktif bir oyuncusu olduğu, çektiği oyun videolarını sık sık YouTube sitesinde yayınladığı da belirlendi.
 
Kozmetik alırken vuruldular
 
Çetin’in kurşunlarına hedef olan kurbanlar arasında en genci 16 yaşındaki Sarai Lara. Olay sırasında babasıyla alışverişte olan genç kızın kanser hastası olduğu ve yakın zamanda hastalığı yendiği ortaya çıktı. Çetin’in öldürdüğü kadınlar arasında 52 yaşındaki mağaza çalışan Shayla Martin, 64 yaşındaki şartlı tahliye memuru Belinda Glade ve 95 yaşındaki Beatrice Dotson da var. Çetin’in tek erkek kurbanı olan Chuck Eagen’ın ise Boeing fabrikasında çalışan bir aile babası olduğu açıklandı.
 
Ailesi evden uzaklaştırma kararı çıkarttı
 
Çetin’in yaşadığı ‘Island County’ bölgesi mahkeme kayıtlarına göre, 2013-2015 yılları arasında süren yedi ayrı dava dosyası olduğu öğrenildi. Yakın çevresi uyuşturucu ve alkol sorunu olan Çetin’in sorunlu ve saldırgan bir kişiliğe sahip olduğunu söylüyor. Suç dosyası oldukça kabarık olan Çetin, şimdiye kadar hakkında açılan hiç bir davadan hüküm giymedi. 2014 yılının Ekim ayında aile içi şiddet suçlamasıyla hakim karşısına çıkan Çetin’in, ailesiyle de arasının çok iyi olmadığı ortaya çıktı. Dava dosyasına göre, o yılda henüz daha 18 yaşında olan Arcan Çetin için, mahkeme aile bireylerine yaklaşmama kararı verdi. Ayrıca ateşli silahlardan da uzak durmasını telkin etti.
Hakim, Çetin’in 18 yaşında olması ve gidecek herhangi bir yeri olmaması nedeniyle bir şekilde ona yeniden bir şans tanıyıp işlediği suçla ilgili ceza vermedi. Ailesinin saldırganlığı yüzünden yanlarında kalmasını istemediği Arcan değişik yerlerde yaşamak zorunda kaldı. Gencin yakın bir kentte yaşayan amcasının yanına gidip orada kalmak istediği, bu isteğini öğrenen babasının savcılığı arayıp kardeşinin de yeğenini yanında istemediği, mahkemenin yeni bir kararla amcasına da yaklaşmamasına hükmettiği kaydediliyor. Mahkeme, dava nedeniyle ifade vermesi gereken Arcan Çetin’i bölgedeki küçük bir otelde bulup tebligatını yaptı. Arcan Çetin, duruşmada hazır bulunup suçlamaları kabul etmedi. Anne ve babası yeniden mahkemeye çıktı, Çetin’in, ailesine yaklaşmama kararını kaldırıldı.