Başbakan Erdoğan, Pakistan ziyaretinin ikinci gününde, mevkidaşı Yusuf Rıza Gilani ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Erdoğan, NATO'nun planlanan geri çekilme tarihi olarak 2014'ün öngörülmesine karşın bunun kesin bir tarih olmadığını ifade etti.

Erdoğan, "Yani 2014'ten sonraya da sarkabilir. Ben Türkiye ile ilgili olarak söyleyeyim, bütün ülkeler orayı terk ettikten sonra terk etmeyi düşünüyoruz. Biz kardeşlerimizi orada yalnız bırakmayı düşünmüyoruz. Onlar bize ne zaman 'tamam, teşekkür ederiz' derlerse oradan ayrılmayı düşünüyoruz. Tabi bu arada bildiğiniz gibi Fransa hemen bu aralar ayrılacağını açıkladı. Herhalde birkaç ay içinde Fransa bunu uygulamaya sokacak. Ama Almanya'nın da, Bayan Merkel'in bu açıklama üzerine 'beraber girdik, beraber çıkmamız gerekir' şeklinde açıklaması var" dedi.

ABD'nin Afganistan'a 2 milyar dolarlık bir yardım sözü olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Her ülke bu noktada bazı taahhütlerde bulunmuş durumda. Türkiye olarak bizim de taahhüdümüz var. Tabi bu taahhüdümüz ayni yardımların dışındaki taahhütlerimizdir. Özellikle Vardak bölgesi ile ilgili alt yapı, üst yapı çalışmalarına katkıda bulunuyoruz. AYrıca 2014 sonu itibariyle taahhüdümüzü ayrıca yerine getireceğiz. Temennim odur ki Afgan halkı kendi içindeki sıkıntıları bir an önce aşar ve oraya da refah, barış ve huzur egemen olur." dedi.

Erdoğan ayrıca, Pakistan siyasetinde ciddi gerilime neden olan hükümetin NATO ikmal yolunu açma kararına ilişkin bir soru üzerine, "Öncelikle Pakistan-Afganistan arasındaki konuya girmeden, ben tabi Pakistan'daki şehitlerimiz sebebiyle ABD'nin özür beyanını burada hatırlatmak durumundayım. Çünkü çok açık, net ortada bir vaka var, olay var. Fakat ISAF olayı ve NATO konusuna gelince, bu konu tabi Pakistan'ın kendi takdiridir. Bu konuda bizim herhangibir açıklamada bulunmamız doğru değildir. Ama bir NATO ülkesi olarak bunun karşılıklı mutabakat çerçevesinde çözmek en uygun yol olacaktır" dedi.