Almanya'da yayın yapan "Süddeutsche Zeitung" gazetesi, Türkiye'nin kendi topraklarını korumak için Pazartesi günü NATO'dan Patriot füzelerini Suriye sınırına konuşlandırma talebinde bulunacağını öne sürdü.

Haberde, NATO komutanı James Stavridis'in Türkiye'nin bu talebine karşılık vereceği ileri sürülürken, Alman ordusunun bu NATO operasyonuna Patriot tipi hava savunma füzeleri ve bunları kullanacak en fazla 170 asker ile katılacağı savunuldu.

Füzelerin konuşlandırılmasının NATO müttefikinin Suriye'den gelecek savaş uçağı ve roket tehlikesine karşı korunması amaçlı olacağı belirtilen haberde, bunun NATO sözleşmesinin 5. maddesi kapsamında değerlendirilmediği, ülkenin savunmasına yardımcı olmaya yönelik olduğu kaydedildi.

NATO'da PAC-3 tipi modern Patriot füzelerine Almanya, ABD ve Hollanda'nın sahip olduğuna dikkat çekilen haberde, bu füzelerle hem uçak hem de roketlere karşı mücadele edilebileceği aktarıldı.

Alman hükümetinin, böyle bir NATO operasyonuna katılınması gerektiği konusunda hemfikir olduğu belirtilen haberde, Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'nin Perşembe günü Paris'te Almanya, Fransa, Polonya, İtalya ve İspanya dışişleri ve savunma bakanlarının katıldığı toplantıda, böyle bir durumun olması durumunda, bunun Türkiye'yi korumaya hizmet edeceği ve hiç bir şekilde Suriye'deki iç savaşa karışma anlamına gelmeyeceğini söylediği kaydedildi.

Hükümet çevrelerinde de Patriot füzelerinin gönderilmesinin Türkiye'ye destek sinyali olabileceği ve Türkiye'nin komşu ülkedeki iç savaşta sağduyulu tutumunun takdir edilmesi anlamına geleceği ifade edildiği belirtildi.