Almanya'da Selefiler ile aşırı sağcılar arasında artan gerginlik nedeniyle başlayan tartışma alevleniyor.

Bild gazetesi, Bonn'da hafta sonunda çıkan olaylarda gözaltına alınan 25 yaşındaki Murat K.'nın "kasten adam öldürmeye teşebbüs"le suçlandığını bildirdi. Bild, yaralı polislerin halen hastanede tedavi altında olduğunu belirtti.

Almanya'nın Minden ve Arnsberg kentindeki iki idari mahkeme, aşırı sağcı Pro NRW partisinin gösterilerinde Hz. Muhammed karikatürleri kullanmasının yasaklanmasına gerek olmadığına karar vermişti.

İdari mahkemeler buna karşın, Bonn kentindeki Pro NRW gösterisinde Selefiler ile aşırı sağcılar arasında yaşanan şiddet olaylarına, Hz. Muhammed karikatürlerinin neden olduğuna dair yeterli kanıt bulunması halinde karikatürlerin yasaklanabileceğini belirtti.

Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanlığı, Köln’de şiddet olayları meydana gelebileceğine dair ellerinde somut deliller bulunduğunu açıklarken, yerel İdari Mahkeme’nin de bu doğrultuda karar verilmesinin beklendiğini açıkladı. Bakanlık yetkilileri, Selefilerin Köln kenti sınırlarına girmelerine izin verilmeyeceğini bildirdi.

"DİN SAVAŞINA İZİN VERMEYECEĞİZ"
Gelişmelerle ilgili konuşan Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, "Almanya'da ne aşırılık yanlısı partiler ne de Selefiler tarafından bir din savaşının körüklenmesine izin vereceğiz” dedi.

Selefiler, İslam’ın “altın çağı” adını verdikleri, bundan 1400 yıl önce var olan, İslam’ın en eski biçimini kendilerine kılavuz ediniyorlar. Selefiler, bu dönemden sonra gelen tüm dini ve medeni “yenileşmeyi” reddediyorlar.

Almanya’da yaklaşık olarak 2 bin 500 üyesi olduğu belirtilen Selefiler, radikal gruplar arasında yer aldıkları gerekçesiyle iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor.

TÜRK KOMİSER GÖREVDEN ALINDI
Öte yandan Almanya'nın Mülheim kentinde 31 yaşındaki Türk kökenli bir komiserin, Selefi olduğu gerekçesiyle görevinden alındığı belirtildi.

Essen polis sözcüsü Ulrich Fassbender, yaptığı açıklamada, Essen Emniyet Müdürü’nün, Selefi olduğu gerekçesiyle komiserin görevine Nisan ayında son verdiğini belirtti.

Komiserin, Selefilerin ücretsiz Kuran-ı Kerim dağıtma eylemleri sırasında Selefilerin stantları hakkında bilgi verdiği için dikkati çektiğini ifade eden Fassbender, "Kendisi de stantta faaliyet gösterdi. Anayasayı Koruma Dairesi görevlileri tarafından sorgulandığında, inancının kendisi için tüm yasaların üzerinde olduğunu söyledi" şeklinde açıklama yaptı.

Bild gazetesinin internet sayfasında yer alan haberde de komiserin, şiddet çağrısında bulunan imamlarla da ilişkisi olduğunu ileri sürdü.