Satış rakamlarının ortaya koyduğu son tablo, her dört akıllı telefondan üçünün Android ile çalıştığını gösteriyor.

Android, küresel akıllı telefon piyasasında geçilmesi çok zor bir pay elde etti. İşletim sisteminin, 2011’in üçüncü çeyreğinde yüzde 52.5 olan pazar payı, 2012’nin aynı çeyreğinde yüzde 72’nin üzerine çıktı. Bu payın en büyük kısmını, aynı dönemde 55 milyon adet satılan Samsung akıllı telefonlar sağladı.

Apple, Android kullanan markaların karşısında satış rakamını artırsa da, pazar payının düşmesine engel olamadı. ABD’li elektronik devinin 2011’in üçüncü çeyreğinde 17.3 milyona ulaşan iPhone satışları, 2012’nin aynı döneminde 23.5 milyonu aştı. Buna rağmen, iOS işletim sistemi kullanan telefonların küresel alandaki payı yüzde 15’den yüzde 13.9’a geriledi.

ABD’li araştırma şirketi Gartner, iPhone’un piyasaya sürülmesi bekleyen dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerin bu süreç içinde başka markalara yöneldiğini, satışların bu yüzden çok daha yüksek bir rakama ulaşamadığını ifade etti. Gartner, buna rağmen Apple’ın her yıl dördüncü çeyrekte yüksek bir performans sergilediğini ve satışlarını yılın son üç ayında artırarak piyasadaki eski gücüne kavuşabileceğini belirtti.

ÜÇÜNCÜ ÇEYREK WINDOWS’A YARAMADI

Apple’ın başına geldiği gibi, tüketiciler Windows 8’in çıkmasını beklerken Windows Phone 7 kullanan akıllı telefonları tercih etmedi. Dahası, Windows 8 tabanlı telefonları beklerken de diğer markalara yöneldiler. Bu durum Windows işletim sistemli telefonların satışını da ikinci çeyrekten itibaren düşüşe geçirdi.

Gartner, dördüncü çeyrekte akıllı telefon satışlarının güçlü olacağını ve Windows 8’in de bundan kazançlı çıkacağını belirtti. Genel tabloya bakıldığında, 2012’nin üçüncü çeyreğinde küresel akıllı telefon satışları bir yıl önce aynı döneme oranla yüzde 47 artış gösterdi. Böylece, akıllı telefonlar bugün dünyadaki mobil cihaz satışlarının neredeyse yüzde 40’ına denk geliyor.

Öte yandan, akıllı telefon ve cep telefonu satışları, son bir yıl içinde yüzde 3.1 azalırken, geleneksel cep telefonlarının (uygulama çalıştırmaya yarayan işletim sistemi kullanmayan eski model telefonlar) satışı yüzde 21 düştü.

Gartner, yılbaşı için alışveriş dönemi yaklaştıkça, akıllı telefon satışlarının artacağını ancak tablet bilgisayarlar nedeniyle sekteye uğrayabileceğini belirtti. Şirket, tabletlerin artık daha çekici bir hediye haline geldiğine dikkat çekti.