iPhone ve iPad’in tasarımının korunması konusunda son derece hassas olan ve birçok markayla bu sebepten mahkemelik olan Apple, cihazlarının tasarımında öne çıkan, ‘yuvarlak köşeli dikdörgen şekil’ için patent aldı. ABD Patent ve Marka Ofisi, Apple’a iPad’e şeklini veren tasarımın patentini vererek, elektronik devine rahat bir nefes aldırdı.

Apple, ABD Patent ve Marka Ofisi’nden elde ettiği D670,286 nolu patent ile sonunda muradına erdi. Patent, çizimde belirtilen tasarımı koruyor ancak aynı çizimde yer alan çizgileri ve kesik çizgili  kısımları kapsamıyor.

Apple, en son elde ettiği patent öncesinde, iPad ve iPhone’a ait tasarımın ortaya koyduğu tüm kısımların patentine sahipti. Bunlar arasında başlangıç düğmesi, panel üzerindeki çizgiler, profil tasarımı gibi çok sayıda  kısım yer alıyor.

BAŞ AĞRISINA NEDEN OLABİLİR

Apple’ın almış olduğu ‘yuvarlak köşeli-dikdörtgen tasarım’ patenti, ileride birçok markayla mahkemede alıştığımız kavgaları vermesine neden olabilir. Sebebi ise çok basit: Patenti alınan şekil spesifik bir tasarım olmaktan çok uzak ve bugüne kadar birçok marka tarafından kullanıldı.

Yine de bu durum Apple’ın her gün bir rakip mobil cihaz üreticisiyle mahkemelik olacağı anlamına gelmiyor. Bunun için, Apple’ın patentinin ihlal edildiğini öne sürmesi gerekiyor. Apple’ın  geçmişine bakıldığında, bu olasılık hiç de düşük değil.