Afrika'da zengin altın, kalay ve cep telefonlarının vazgeçilmez maddesi koltan yataklarına sahip Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Tutsi asilerin Goma kentini ele geçirmesinin ardından, onbinlerce kişi çatışma bölgelerinden kaçıyor. Asiler, merkezi hükümetin görüşme masasına oturmayı kabul etmesi halinde, Goma'dan çekilmeyi kabul etti.

Kongo'da, Ruanda destekli asilerin Kuzey Tivu vilayetinin başkenti Goma'yı ele geçirmesinin üzerinden bir hafta geçti. Başkent Kinşasa'ya kadar ilerleme tehdidinde bulunan asiler, kent çevresindeki mevzilerini güçlendirdiler, yakındaki Sake kentini de ele geçirdiler.

Hükümet birlikleri ise, asilerin mevzilerinin 20 kilometre güneyinde Minova kentinde bulunuyor.

Hem asiler, hem de hükümet birliklerinin katliamlar, yağmalamalar yaptığı, yaygın tecavüz vakaları yaşandığı bildiriliyor.

Goma ve Sake kentleri neredeyse boşaldı. Sokaklar, dükkanlar, okullar kapalı. Hastanede ilaç ve tıbbi malzemeler tükenmiş durumda...

Kentte kalanlar, hükümet birliklerinin çekilmeden önce ev ve işyerlerini yağmaladığını belirtiyor.

Kongo'da genelkurmay başkanı, bölgedeki diğer asi gruplara silah sattığı ortaya çıkınca, 22 Kasım'da değiştirilmişti.

Dünya Gıda Programı, çatışmalardan kaçan 80 bin kişiyi Goma yakınlarındaki kamplarda barındırıyor. Ancak kamplarda yiyecek giderek tükeniyor.

Kongo'daki çatışmaların büyümemesi için Afrika Birliği Örgütü ve Uganda devreye girdi. Hafta sonunda Uganda'nın başkenti Kampala'da asilerin lideri Runiga, Kongo Devlet Başkanı Joseph Kabila ile görüşmüştü. Yine Kampala'ya giden Runiga, Kabila'nın müzakere masasına oturmayı kabul etmesi halinde, Goma ve Sake kentlerinden çekilebileceğini açıkladı.

Ajanslar, asilerin Tutsi kökenli olduğuna, hükümet birliklerinin ise ağırlıklı olarak Hutulardan oluştuğuna dikkat çekiyor.