Olay, aynı uçakta bulunan İtalyan sinema yönetmeni Francesco Sperando'nun sınır dışı edilen göçmenlerden birinin fotoğrafını çekip Facebook'ta yayınlaması ve fotoğrafın kısa süre içinde binlerce kişi tarafından paylaşılması üzerine İtalya'nın gündemine oturdu.

Francesco Sperando Facebook'ta yayınladığı fotoğrafın altına "Bakın bu sabah 09.20 Tunus uçağında neler oldu. İşte Avrupa medeniyeti ve demokrasisi" yazarken uçaktaki diğer yolcuların vurdumduymaz tavırlarını eleştirdi. Sperando, bu "insanlık dışı" duruma tepki gösterdiğini ancak bazı yolcuların kendisine, "Normal bir polis operasyonu, yerine dön" dediklerini de paylaştığı fotoğrafın altına yazdı.

Konunun ülke gündeme gelmesi üzerine Emniyet Genel Müdürü Antonio Manganelli konuyla ilgili sınır polisinden olay hakkında detaylı bir rapor istedi. İtalyan basınına polis kaynaklı gelen bilgilere göre 2 Cezayirli uçağa binmemek için fiziki direnç gösterdi.

Meclis Başkanı Gianfranco Fini, hükümeti acilen göreve çağırırken, muhalefetteki partilerinden IDV Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Stefano Pedica, "Guatanamo'da bile bu tarz bir güç kullanımına şahit olmadık" şeklinde tepkisini gösterdi.