26 Eylül 2016 tarihinde Azerbaycan’da Anayasaya değişiklikleri öneren referandum yapılacak.
Azerbaycan’da referandumla ilgili bilgilendirme kampanyasına başlandı. Ülke siyasetinin gündemini oluşturan referandumla ilgili açıklama yapan Sivil Toplum Referandum Grubu’nun vekili, Reformcu Gençler Birliği Başkanı Ferit Şahbazlı, yapılacak referandum Azerbaycan halkının iradesinin ifadesidir olarak nitelendirdi. Ferdit Şahbazlı, “Anayasaya bir takım değişiklikleri öngören halk oylaması modern dönemin çağrılarının ortaya çıkardığı bir taleptir. Genel olarak, Anayasa reformlarının yapılması tüm demokratik toplumlara özgü bir özelliktir. Anayasanın dünyada ve ülkede yaşanan süreçlere uygun bir şekilde gelişmesi kanunlara uygundur. 26 Eylül’de Anayasaya önerilen değişiklikler insan hak ve özgürlüklerinin korunması, siyasi yönetim kuruluşlarının faaliyetlerinin geliştirilmesi gibi önemli alanları kapsamakla, oldukça ilerici bir adımdır. Bu değişiklikler Azerbaycan’da siyasi ve ekonomik istikrarın sürekliliğini sağlamak, dünyada yaşanan oldukça karmaşık olayların ışığında devletimizin ulusal güvenliğini korumak açısından oldukça büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Şahbazlı, önerilen değişikliklere göre Cumhurbaşkanı Yardımcılığı Enstitüsünün kurulması Azerbaycan’da yönetim biçimini yeni ve oldukça önemli bir aşamaya taşıyacak, 18 yaşına gelmiş her vatandaşa vatandaşlık hakkından tam şekilde faydalanmak imkanı sağlanacağını vurgulayarak, “Genel olarak Anayasaya önerilen bu ve diğer değişiklikler ülkemizin gelişiminde yeni aşamanın başlangıcı olacaktır” dedi.
Azerbaycan, 26 Eylül’de yapılacak Anayasa değişikliklerine ilişkin referanduma gidiyor. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 18 Temmuz’da imzaladığı kararnameyle, anayasanın 29 maddesinde değişiklik yapılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Anayasaya değişikliğiyle, cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkartılması, cumhurbaşkanı seçilme yaşındaki “en az 35 yaş” kısıtlamasının kaldırılması, cumhurbaşkanına erken cumhurbaşkanlığı seçimi ilan etme yetkisinin verilmesi öngörülüyor.
Değişiklikler arasında “cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı” ve “cumhurbaşkanı yardımcıları” makamları da oluşturulacak. Bu makamlara atamalar ve görevden almalar cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı dokunulmazlık hakkına sahip olacak. Cumhurbaşkanının olmadığı durumlarda tüm yetkileri birinci yardımcısına geçecek. Değişikliklerle, anayasanın Mülkiyet Hukuku bölmesine, “özel mülkiyet sosyal sorumluluk gerektirir” ve “sosyal adalet ve toprakların verimli kullanılması amacıyla toprak mülkiyeti hukuku kanunla kısıtlanabilir” maddeleri ilave edilecek.
Değişiklik önerilerini inceleyen Anayasa Mahkemesi, maddelerin anayasaya uygun olduğunu yönünde görüş bildirdi. Azerbaycan’daki yasal süreç gereği, anayasa değişikliklerini içeren maddeler halkın onayına sunulacak.
(İHA)