Azerbaycan’da gerçekleşen Anayasa’ya değişiklik ve eklemeler öngören referanduma katılım oranı yüzde 69,7 düzeyinde oldu.
Merkezi Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, katılımın yüzde 69,7 düzeyinde olduğu, 3 milyon 671 bin 707 kişinin oy kullandığını ifade edildi. Yaklaşık 5 milyon 260 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Azerbaycan’da, Bakü ve diğer illerde kurulan 5 bin 627 sandıkta oy kullanıldı. Yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları için ise 38 noktada seçim merkezleri kuruldu. Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından oyların sayılması işlemine geçildi. Referandumda Azerbaycan Anayasası’nın 29 maddesinde değişiklik yapılması oylandı. Anayasaya değişiklikleriyle Azerbaycan Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı ve yardımcıları görevlerinin oluşturulması, cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkartılması, cumhurbaşkanı seçilme yaşındaki "en az 35 yaş" kısıtlamasının kaldırılması ve cumhurbaşkanına erken cumhurbaşkanı seçimi ilan etme yetkisinin verilmesi öngörülüyor.
Avrupa Halk Partisi gözlemcileri bildiri yayınladı. Bildiride, 26 Eylül’de Anayasaya önerilen ek ve değişikliklerle ilgili halk oylaması serbest, serbest, açık ve en ilerici uluslararası standartlara uygun yapıldığı ve 26 Eylül’de yapılan referandum Azerbaycan halkının iradesini temsil ettiği vurgulandı. Referandum sırasında tüm prosedürlerin uluslararası standartlara uygun olup. Avrupa Halk Partisi temsilcileri 20’ye yakın seçim mıntıkasında oylama sürecini gözlemledikleri kaydedildi.
(İHA)