Irak'ta Bağdat yönetiminin "Dicle Operasyon Gücü" adı altındaki askeri birlikleri Selahaddin kentine bağlı Tuzhurmatu ilçesine göndermesiyle başlayan gerginlik, bölge halkında tedirginliğe yol açtı.

İlçede durum şimdilik sakin ancak halk, Peşmerge güçleriyle Irak ordusu arasında olası bir çatışmanın çıkmasından endişe ediyor.

Halk "Çözüm Silahta Değil Diyalogta" Diyor

Başkent Bağdat'ın 180 km kuzeyinde bulunan 165 bin nüfuslu Tuzhurmatu'da, Türkmenler, Araplar ve Kürtler birlikte yaşıyor.

16 Kasım Cuma gününden bu yana Bağdat ile Erbil arasında yaşanan gerilim, halkın korkuya kapılmasına neden oldu.

Halk, çözümün silahla değil diyalog yoluyla sağlanmasını istiyor. Tuzhurmatu'da hiç kimsenin savaştan yana olmadığını belirten ilçe sakinleri, güvenliğin Türkmen, Arap ve Kürtlerden oluşan yerel askeri yapıyla sağlanması durumunda sorunun çözüleceğine inanıyor.

Kriz Nasıl Çıkmıştı?

Başbakan Nuri El-Maliki'nin "Dicle Operasyon Gücü"nü kurması, Bölgesel Kürt Yönetimi'nde rahatsızlığa yol açmıştı. Bağdat yönetiminin tartışmalı bölgeler olarak da adlandırılan Tuzhurmatu, Kerkük, Diyala ve Selahaddin kentlerinde güvenliğin Irak ordusuna bağlı "Dicle Operasyon Güçleri" tarafından sağlanmasını istemesi üzerine gerginlik çıkmıştı.