Amerika Birleşik Devletleri' nde bilim adamları, canlıların özelliklerinin soydan soya geçmesini sağlayan DNA'lara dijital bilgi yüklemeyi ve bu bilgiyi silmeyi başardı.

Stanford üniversitesindeki bu çalışmanın, tıp dünyasında genetik hastalıklarla ilgili çalışmalarda bir çığır açabileceği bildiriliyor.

Bu iş için tam 3 yıl boyunca, 750 deneme yapıldı. Stanford Üniversitesi Genetik Mühendisliği Bölümünden bilimadamları, sonunda bir bakterinin DNA'sına dijital veri yüklemeyi başardı.

Bunun için koli basili olarak bilinen bakterileri kullanan bilim adamları, dijital veriyi DNA'ya aktarmak için enzimleri kullandı.

DNA üzerinde genetik anahtar eklendi ve anahtarın çevrili olduğu duruma göre bir enzimin bilgiyi sağ tarafa, diğer enzimin ise sol tarafa aktarması sağlandı. Enzimin aktardığı yöne göre hücre ultraviyole ışık altında kırmızı ya da yeşil ışık verdi.

Ancak bakteriler henüz tam anlamıyla dijital veri depolarına dönüştürülebilmiş değil. Zira bakterinin DNA'sında veri miktarı şimdilik 1 Bit'le sınırlı. Bilim adamları, bu miktarı arttırmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Bu çalışmanın, kalıtımsal hastalıklarla, yaşlanmayla ya da kanserle ilgili araştırmalarda önemli rol oynayabileceği belirtiliyor.

Araştırmacılara göre, dijital veri ile hücre bölünme sayısı hesaplanabilir ve kanser safhasına geçmeden önce durdurulabilir.

Hücrelerin kaç kere bölündüklerinin tespiti için, DNA'lara 50 ila 200 Bit'lik bilgi yüklemek gerekiyor.