İran'la yapılacak nükleer müzakereler öncesinde Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) bölgede suları ısıtacak bir adım geldi. ABD donanması, ikinci uçak gemisinin Basra Körfezi'ne konuşlandırıldığını açıkladı.

Halen bölgede görev yapan "Abraham Lincoln" uçak gemisinin yanı sıra "USS Enterprise" da Basra Körfezi'ndeki ABD unsurlarına eşlik edecek.

'RUTİN' AÇIKLAMASI

Donanmadan yapılan açıklamada, ikinci uçak gemisinin konuşlandırılması,
"rutin" olarak değerlendirildi ve açık bir tehdidtle karşı karşıya olunmadığı bildirildi.

IRAK İŞGALİ

Son olarak Haziran 2010'da Basra Körfezi'nde aynı anda ABD iki uçak gemisi bulunuyordu. Daha önce de Mart 2003'teki Irak işgali ve Şubat 2007'deki Afganistan ve Irak operasyonlarına destek için bölgede aynı anda iki uçak gemisi bulundurulmuştu.

60 UÇAK VE FÜZE TAŞIYOR

1961 yılında donanmaya katılan "USS Enterprise", nükleer güçle çalışıyor. Standart görevlerde 60 savaş uçağı taşıyan gemide ayrıca kara, hava ve deniz hedeflerine yönelik füzeler bulunuyor.

USS Enterprise, halen aktif görevde bulunan en yaşlı Amerikan uçak gemisi. 1950'lerde yapımına başlandı inşaası ve testleri 10 yıl sürdü.

Nükleer reaktörlerin ömrü ortlama 50 yıl olduğundan bu gemi ömrünün uzatmalarını oynuyor. Emekli edilip muhtemelen müze olacak.