ABD’de yaşayan binlerce Türk vatandaşı Ermeni iddialarına Beyaz Saray önünde “Barış ve Dayanışma” adı altında gösteri düzenledi.
Çeşitli Türk-Amerikan sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan Yönlendirme Komitesi’nin organize ettiği 3 bini aşkın Türk ve Müslüman toplumu üyesinin katıldığı yürüyüş Beyaz Saray önünde başladı. Göstericiler ellerinde taşıdıkları “Türk-Ermeni Uzlaşısı”, “Ayrıştırma Birleştir”, “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh”, “Suçlama Değil Uzlaşma” pankartlarıyla bir süre Beyaz Saray önünde gösteri yaptılar.
İHA mikrofonlarına konuşan Murat Güzel isimli ABD’de yaşayan bir işadamı dün ABD Başkanı Obama ile görüştüklerini ifade ederek, “Obama’nın ‘Soykırım’ kelimesini kullanmaması Türkiye’nin ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi aynı zamanda. Daha önemlisi de bu birliktelik ilk defa Türkleri bu kadar geniş çaplı bir araya getirdi. Bundan sonra da devam edeceğini düşünüyorum” dedi.
İHA’ya açıklamalarda bulunan Yönlendirme Komitesi Eş Başkanları Mehmet Toy ve İbrahim Uyar katılan herkese teşekkürlerini iletti. İbrahim Uyar, “Biz buradan bütün dünyaya ‘Ermeni sorunlarına bırakın tarih karar versin. Bunu politikaya, siyasete, Kongre’ye alet etmeyin’ diyoruz” açıklamasında bulunurken Mehmet Toy ise “Hiçbir ulus nefret üzerine kurulmamıştır. Ermenilerin Türklerden öğreneceği çok şeyleri vardır. Ermeniler Türk tarihine baksınlar. Biz Türk sınırlarını çizene kadar 4 milyon insan kaybettik. Biz Batı’dan nefret ederek Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmadık. Ermeniler de nefreti bırakıp barış üzerine kendi devletlerini kursunlar, kendi halkını yönlendirsinler. Biz 800 yıl beraber yaşadık. Bizim elimiz her zaman kendilerine uzandı. Birbirimize yardım etmeye her zaman hazırız” diye konuştu.
Yürüyüşe ABD’nin çeşitli eyaletlerinde yaşayan Türk ve Amerikalıların yanı sıra Amerika’da yaşayan Müslüman toplumu da destek verirken, Beyaz Saray önünde toplanan kalabalık daha sonra Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’ne doğru yürüyüşe geçti.
(İHA)