Duruşma salonuna gülümseyerek giren, ardından da 'klasik aşırı sağcı selamı'nı veren Breivik, Norveç mahkemesinin yetkisini reddetti.

"Norveç mahkemelerini tanımıyorum. Çünkü siz yetkinizi çok kültürlülüğü destekleyen Norveç siyasi partilerinden alıyorsunuz" diyen 33 yaşındaki Breivik, Hakim Wenche Elisabeth Arntzen'e de benzer suçlamalar yöneltti.

Breivik, "Hakim Arntzen'in yetkisini de tanımıyorum. Kendisi, Norveç eski Başbakanı ve İşçi Partisi lideri Gro Harlem Brundtland'ın kız kardeşinin dostudur" dedi.

Duruşmada mesleğinin sorulması üzerine, hapishaneden çalışan bir yazar olduğunu söyleyen Breivik, eylemleri gerçekleştirdiğini bir kez daha itiraf etti ancak suçlu olduğunu kabul etmediğini belirtti.

MANİFESTOSU YAYINLANIRKEN AĞLADI

Duruşmada savcılığın talebi üzerine, saldırılardan saatler önce Breivik tarafından internette yayınlanan bir film de gösterildi. Filmin gösterimi sırasında duygulanan Breivik, gözyaşlarını tutamadı. Breivik, 12 dakikalık filmde hayat görüşünü ve saldırıları neden düzenlediğini anlatıyordu.

Norveç basını, Breivik'in duruşmasını takip etmek için çeşitli ülkelerden 2 bin gazetecinin başvuruda bulunduğunu bildirdi.

Geçtiğimiz yıl düzenlediği terör saldırılarında 77 kişiyi öldüren ve 40 kişinin yaralanmasına neden olan Breivik, Norveç'i Müslümanlardan korumak için saldırıların gerekli olduğunu savunmuştu.