Güney Kore'de resmi görevi olmamasına rağmen devlet işlerini yürüterek zimmetine 9 milyon dolar geçirmekle suçlanan Devlet Başkanının yakın arkadaşı Choi Soon-sil mecliste soruşturma komisyonuna ifadeye vermeye çağrıldı. 

Bu arada Samsung, Lotte, Hyundai, SK ve LG'nin de aralarında olduğu Güney Koreli birçok şirketin yöneticisi de Choi'ye bağış yaptıkları gerekçesiyle meclis  soruşturması kapsamında sorgulanıyor.

Güney Kore basınındaki haberlere göre, önceki ifade çağrılarını hasta  olduğu gerekçesiyle reddeden Choi'nin bugün mecliste aile bireyleriyle ifade  vermesi istendi.

Yetkililer, Choi skandalı kapsamındaki meclis soruşturmasının, sanık  olmadan yürütüldüğü için eleştirildiğini söyleyerek Choi ve diğerlerinin ifade  vermesi için "bütün önlemlerin alınacağını" dile getirdi.

İfade vermeye gelmemeleri halinde güvenlik güçlerinin olaya müdahale  edeceğini belirten yetkililer, tanıkların, itiraz etmeleri halinde hapis ya da  para cezasına çarptırılacaklarını kaydetti.

DÜNYACA ÜNLÜ BİR ÇOK MARKA DA SORGUDA

Samsung, Lotte, Hyundai, SK ve LG'nin de aralarında olduğu Güney Koreli birçok şirketin yöneticisi de Choi'ye bağış yaptıkları gerekçesiyle meclis  soruşturması kapsamında sorgulanıyor.

Savcılar, geçen ay, Samsung'un, Choi ve kızına para verdiğine yönelik  suçlamaları incelemek üzere teknoloji devinin başkent Seul'deki şubelerine baskın  düzenlemişti. Aynı operasyon kapsamında eş zamanlı olarak Kore Binicilik  Federasyonu ve Kore Atçılık Birliğinin ofislerinde de arama yapan savcılar,  buralarda gözaltına alınan kişilerin Choi skandalı çerçevesinde sorgulandığını  belirtmişti.

Güney Kore'deki skandal, Park'ın yakın dostu Choi Soon-sil'in, resmi  görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun, devlet  başkanı ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya  zorladığının ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

ZİMMETİNE 9 MİLTON DOLAR GEÇİRMEKLE SUÇLANIYOR

Park'ın eski müsteşarı Chang Yoon-hoi'in eski eşi Choi 3 Aralık'ta  tutuklanmıştı. Choi, kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında yardım  kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddiasıyla  yargılanıyor.

Skandalın patlak vermesinin ardından Devlet Başkanı Park'ın da  kamuoyunda itibarı azalmış, başkent Seul'de her cumartesi yüz binlerin katıldığı  protesto gösterileri düzenlenmişti. Park, kendisini istifaya çağıran toplu  gösterilerin ardından, televizyon kanallarında yayınlanan ulusa sesleniş  konuşmasında, "Choi skandalı" ile ilgili bir kez daha özür dileyerek her şeyi  bırakmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Ana muhalefetteki Demokrat Parti, Park'ın görevden alınmasına ilişkin  soruşturma açılması konusundaki önergeyi meclise sunmakta geç kalınca, geçen cuma  yapılması beklenen oylama 9 Aralık'a ertelenmişti.