Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lefkoşa’da temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ömer Kalyoncu ve mevkidaşı ile görüşmeler yaptı.
Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Mevlüt Çavuşoğlu, ilk resmi yurtdışını ziyaretini KKTC’ye gerçekleştiriyor. Çavuşoğlu, Lefkoşa’daki resmi temasları kapsamında önce KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu ardından da KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya geldi. Çavuşoğlu’nun Akıncı ile gerçekleştirdiği görüşmede Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KKTC Dışişleri Bakanı emine Çolak, Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin de hazır bulundu. Akıncı ve Çavuşoğlu’nun ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.
Çavuşoğlu, Akıncı ile gerçekleştirdiği görüşmeden önce de KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu ile görüştü. Başbakanlıkta yapılan görüşmede KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay hazır bulundu. Çavuşoğlu, görüşme sırasında Kalyoncu’ya Türkiye’deki yeni hükümet çalışmaları ve süreçle ilgili bilgi verirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun selamlarını iletti.

MEVKİDAŞIYLA DA GÖRÜŞTÜ
Çavuşoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak ile de bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığında iki bakanlık işbirliğinde yürütülen KKTC Dışişleri Bakanlığı Bilişim ve E-Arşiv Altyapı Projesini de inceleyen Çavuşoğlu’na Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve Dışişleri Bakanlığının bürokratları da eşlik etti.
Çavuşoğlu görüşmeden önce düzenlenen basın toplantısında Türkiye ile KKTC arasında güzel bir karşılıklı ziyaret geleneğinin bulunduğunu ifade ederek, “Başbakanla Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanları göreve geldikten sonra ilk ziyaretlerini karşılıklı KKTC’ye ve Türkiye’ye gerçekleştiriyorlar. Çok değerli Bakanımız Emine Çolak da Dışişleri Bakanı olarak göreve başladığında ilk dış ziyaretini Ankara’ya yapmıştı. O zaman daha yine Dışişleri Bakanı olarak kendilerini Ankara’da ağırlamaktan ve görüşmekten çok büyük bir mutluluk duymuştum. Bugün de 1 Kasım seçimlerinden sonra 64. Hükümette Dışişleri Bakanı olarak göreve başladıktan sonra ilk ziyaretimi bugün KKTC’ye gerçekleştirmekten mutluluk duyuyorum. Bu vesileyle çok değerli Bakanımızla bir araya gelmekten de ayrıca mutluluk duydum. Kendilerinin de söylediği gibi adada devam eden müzakere sürecini ve dışişleri bakanlığının katkılarını ve Türkiye’nin katkılarını görüşeceğiz. Diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC arasındaki ilişkileri daha da ileriye nasıl götürebiliriz bunu değerlendireceğiz. Asrın projesi Barış Suyu’nu biliyorsunuz sayın Cumhurbaşkanlarımızın katılımlarıyla adaya getirdik ve açılışını yaptık” dedi.
İki bakanlık arasındaki işbirliğini de ele alacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Daha önce imzaladığımız mutabakat zaptını, Ankara’da imzaladığımız mutabakat zaptını kısa süre içinde uygulamaya başladık. Bundan da, bu işbirliğinden de büyük bir memnuniyet duyduğumu söylemek isterim. Bundan sonra da iki bakanlık arasındaki iş birliği devam edecektir, bunun devamını getireceğiz ve sayın bakanımıza özellikle çok teşekkür ediyorum. Göreve geldiği günden bu yana müzakere sürecinde sayın Cumhurbaşkanı Akıncı’ya ve müzakere heyetine verdiği aktif destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. KKTC ve Kıbrıs Türk halkının düşüncelerini ve müzakere sürecindeki konumunu tüm dünyaya anlatabilmek için yaptığı temasları takdirle memnuniyetle izliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak da her zaman destek veremeye çalışıyoruz. Tüm bu çalışmalarından dolayı çok değerli Bakanımıza huzurunuzda hem Türkiye Cumhuriyeti adına hem KKTC adına teşekkürlerimi ve takdirlerimi ifade etmek isterim. Bugün verimli bir günü burada KKTC’de geçirdikten sonra ikinci ziyaretimizi de kardeş Azerbaycan’a gerçekleştireceğiz ve yarın Ankara’da ilk bakanlar kurulu toplantımızı gerçekleştirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
Basın toplantısının ardından Çavuşoğlu ve Çolak yaklaşık yarım saat süren bir toplantı gerçekleştirdi.
(İHA)