Eğer mutluluğun anahtarı paradan geçseydi, Almanlar dünyanın en mutlu milletlerinden biri olurdu. Avrupa'da hükümetler borç krizinden kurtulabilmek için adeta her centi iki kez sayarken, Almanların kişisel birikimleri 10 trilyon euroyu aştı. Berlin'deki Alman Bankalar Birliği'nin Alman Merkez Bankası'nın verilerine dayanarak verdiği bilgilere göre, 2011 yılının üçüncü çeyreğinde kaydedilen bu meblağ sadece kişisel malî varlıkların ve emlak varlıklarının toplamından oluşuyor.

Malî varlık giderek artıyor
Finans uzmanı ve nümismatikçi Bernd Sprenger, henüz 1960'ta yani para reformundan 12 yıl sonra malî varlıkların toplamının 165 milyon Alman Markı yani bugünün parasıyla yaklaşık 80 milyar euro olduğuna işaret ediyor. 30 yıl sonra, yani Almanya'nın birleşmesinden hemen önce ise bu rakam 2 trilyon 800 milyar Alman Markı yani yaklaşık 1 trilyon 400 milyar euroya ulaşmıştı. Sprenger, Almanların son 60 yılda büyük bir gayretle para biriktirdiklerini kaydediyor.
Alman Bankalar Birliği'nin güncel mal varlığı istatistiklerine göre bahsi geçen bu 10 trilyon euroya otomobil, mobilya, mücevher ve sanat eserleri dâhil değil. Bundan 1,5 trilyon euroluk kredi borçları çıkarıldığında Almanlara 8 trilyonun hayli üzerinde bir varlık kalıyor. Ancak elbette bu, sadece toplamda elde edilen rakam ve söz konusu servetin nasıl dağıldığı konusunda bir bilgi vermiyor.

Güvenlikten ödün vermiyorlar
Söz konusu bu 8 trilyon, Almanya'nın sahip olduğu devlet borçlarının dört katı düzeyinde. Avrupa Birliği İstatistik Dairesi Eurostat'ın verilerine göre Euro Bölgesi ülkelerinin 2011'in üçüncü çeyreği zarfında toplam 8 trilyon 200 milyarlık borcu bulunuyor. 27 AB üyesinin toplam borcu ise 10 trilyon 300 milyar euroya ulaşıyor.
Almanlar bunca birikim yaparken konu malî varlık olduğunda tedbiri de elden bırakmıyor. 4 trilyon 700 milyar malî varlığın üçte ikisinden fazlası nakit olarak, mevduat hesabı veya vadeli mevduat hesaplarında tutuluyor. Bu rakamın sadece yüzde beşi hisse senedine yatırılmış durumda.

2011'in ikinci çeyreğinde tavan yaptı
Sadece malî varlıkların toplamı geçen 20 yılda neredeyse 3 katına ulaştı. En yüksek değer ise 4 milyar 725 milyon euroyla 2011'in ikinci çeyreğinde kaydedildi.
Finans uzmanı ve nümismatikçi Bernd Sprenger, Deutsche Welle'ye yaptığı açıklamada Almanların servetinin uzun vadede giderek arttığına dikkat çekti. Sprenger sadece finans piyasalarındaki geçici kötüleşme ve durgunluklar nedeniyle hisse senedi portföylerinin değer kaybettiğini ve bu nedenle genel malî varlık toplamında zaman zaman küçülmeler yaşandığını belirtti. Sprenger "Ancak bunun nedeni hiçbir zaman Almanların birikimlerine dokunmaları olmadı. Almanlar düzenli olarak para biriktirmeye devam etti" şeklinde konuştu.

Deutsche Welle Türkçe