KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Eğer bir çözüme ulaşamıyorsak da bunu çıkıp toplumlarımıza, dünya kamuoyuna artık izah etmemiz gerekecek” dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York dönüşü Ercan Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. New York temaslarını anlatan Akıncı, ikili temasların olduğunu onun dışında BM Genel Sekreteri ile temaslarının olduğunu bildirdi. Genel Sekreterle 3 kez görüşüldüğünü bildirerek, ikili üçlü ve telefon görüşmesinin yapıldığını kaydetti. BM Genel Sekreterinin zaman faktörünün farkında olduğunu kaydederek, “Genel Sekreter süreci 3 ay içinde, kendi görevi süresinin sonlanmasına kadar geçen süre içinde bizim de kendisinden talep ettiğimiz doğrultuda sürece daha fazla katılım gösterme, bizden gelecek talepleri olumlu değerlendirme ve bizimle sürekli irtibat içinde olma anlayışı içindedir. Son telefon görüşmemizde de aynı anlayış beraberliğini teyit ettik” dedi.

"BU SON DERECE YANLIŞ"
Çok net bir takvim olmadığı için sevinmenin çözüm istememek olduğunu belirten Akıncı, “İki kesimli iki toplumlu kesimi benimsemediklerini açık açık ifade eden siyasi partiler var. Çok net bir takvim çıkmamış olması üstünden yorum yapılmakta Güney Kıbrıs’ta bu konuda başarı gibi gösterilmeye çalışılmaktadır. Aslında bu son derece yanıltıcıdır. Çünkü bir takvim var. Kim ne derse desin ortada bir takvim vardır ve bu takvim doğal işlemesine başlamıştır. Önümüzdeki süreci 3 aşamalı olarak görüyoruz. Bunun ilk aşaması 4 Ekim Salı günü sabah 10.00’da başlayacak. 3 Ekim’de meclisin açılışı var. İlk toplantısını Cumhurbaşkanının da katılımı ile yapar. Dolayısıyla meclisin açılışının hemen ertesinde hazır olacağımızı ifade ettik. Büyük ihtimalle Salı günü buradaki liderler görüşmesi yeniden başlayacak. Çalışmalarımızı yapacağız ve 4 başlıkta geri kalan konuları halletme yönünde bir yoğunluk yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

"BÖYLE BİR TALEBİMİZ OLMADI"
Toprak konusunun ayrıntılı bir şekilde tercihen Kıbrıs dışında olması gerektiğini aktaran Akıncı, “Biz hiçbir zaman toprak, güvenlik, garantiler konusunu 5’li olarak değerlendirmedik. Böyle bir talebimiz, niyetimiz olmadı. New York’taki temaslar sırasında böyle bir önerimiz de de olmadı. Toprakla ilgili harita, yer ismi, yüzdelik gibi konuların konuşulmasının hemen ardından 5’li formatın yer almasını, güvenlik ve garantiler konusunun o bağlamda değerlendirilip son şeklinin verilmesini, böylece bir çözüme ulaşmayı hedefliyoruz. Çünkü hedefimiz, arzumuz o, herkesin kazançlı çıkabileceği durum bu. Kıbrıs’ın, bölgenin Türk-Yunan ilişkilerinin, Türk-AB ilişkilerinin daha iyiye gitmesinin alt yapısını oluşturacak olan da o . Eğer bir çözüme ulaşamıyorsak da bunu çıkıp toplumlarımıza, dünya kamuoyuna artık izah etmemiz gerekecek. Eşitliğimizin, güvenliğimizin ve özgürlüğün garanti altına alınmayacağı hiçbir çözüm, Kıbrıs Türk halkının onaylayacağı bir çözüm olamaz" dedi.

"TÜRKİYE’NİN BU YENİ DÜZENİ BİR ŞEKİLDE GARANTİ ETMESİNİ İSTİYORUZ"
Bazı kaygıların olduğunu kaydeden Akıncı, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Arzu edilen yeni ortam herkes için iyi ve uygun olmasını, eşitlik, güvenlik ve özgürlük içinde yaşanacak yeni bir düzen olmasını arzu ettiğimizi hep söylüyoruz. Kaygılarımız var? Bazı konularda tabii ki kaygılarımız var. Kıbrıs Türk halkı olarak Türkiye’nin bu yeni düzeni bir şekilde garanti etmesini ve Kıbrıs Türklerinin kendini güvence altında hissetmesini istiyoruz. Bunu halktan aldığımız mesajlarla dile getiriyoruz.”
Kaygıların asılsız olduğu şeklindeki değerlendirmelerin geçerli olmadığını, toplumların kaygılarının yerli olup olmadığını ancak kendilerinin karar vereceğini bildire Akıncı, topluma ait olmayan bireylerin toplumun duyguları hakkında gerçek fikirlere sahip olmasının doğru olamayacağını söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı teknik ayrıntıların 2017’ye sarkabileceğini söyledi.
(İHA)