Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, devlet belgelerinin, yazışmaların dijital ortamda iyi saklanması gerektiğine dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, "FETÖ bizim bakanlığımızda da sistematik bir şekilde yer edinmiş" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı ile KKTC Dışişleri Bakanlığı arasında yürütülen Bilişim ve Dijital Arşivleme Alanında İşbirliği Projesi’nin açılışını gerçekleştirmek üzere dün akşam saatlerinde Lefkoşa’ya gelmişti. Temaslarına bugün başlayan Bakan Çavuşoğlu, önce KKTC Dışişleri Bakanı Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile görüştü ardından da KKTC’li Bakanla Dışişleri Bakanlığı’nda kurulan Bilişim Altyapısının açılışını gerçekleştirdi. Törene, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KKTC Ankara Büyükelçisi Mustafa Lakadamyalı, dışişleri eski Bakanı Emine Çolak katıldı. Açılış töreni, Dışişleri Bakanlığı Salonu’nda yer alan sunumun ardından gerçekleştirildi.
Dışişleri Bakanlığı’nda bilgiye güvenli ve süratli bir şekilde ulaşılmasını ve 1975’ten sonraki arşivin elektronik ortama aktartılmasını sağlayan proje 25 Ağustos 2015’te imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde geliştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Bilişim Teknolojileri Dairesi Başkanı elçi Haldun Koç projenin gelişim hakkında sunum yaptı.

"İKİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ARASINDAKİ DAYANIŞMA, TÜRKİYE İLE KKTC ARASINDAKİ DAYANIŞMANIN EN GÜZEL ÖRNEĞİDİR"
Bakan Çavuşoğlu açılış töreninde gerçekleştirdiği konuşmasında, ortak projenin açılışını yapmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Bu birlik, beraberlik sayesinde iki ülke ve halkalarımızın dayanışması sayesinde Kıbrıs davasını bugüne taşıyabildik. İki Dışişleri Bakanlığı arasındaki dayanışma, Türkiye ile KKTC arasındaki dayanışmanın en güzel örneğidir. Bunu hem Ankara da görüyoruz aynı şekilde Lefkoşa’da. KKTC’nin temsilciliği bulunduğu tüm şehirlerde hatta KKTC’nin temsilciliğinin bulunmadığı yerlerde bizim büyükelçiliklerimizde aynı dayanışmayı, aynı yardımlaşmayı görüyoruz. Bir taraftan temsilcilik sayısının artması için çaba sarf ediyoruz. Ama sadece sayının arması önemli değil nasıl kendi büyükelçiliklerimizin çalışma şartlarını iyileştirmek için hizmet binaları alıyoruz ya da yapıyoruz aynı şekilde KKTC’nin yurt dışındaki temsilciliklerinde orada görev yapan arkadaşların çalışma şartlarını iyileştirmek ve onları da güçlendirmek için birlikte çalışıyoruz" dedi.

"FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜ BİZİM BAKANLIĞIMIZDA DA SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE YER EDİNMİŞLER"
Eksikliklerin olduğunu, bunların giderilmesi için adımların atılacağını ve personel açığının da kapatılması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Biz de bu FETÖ terör örgütüyle mücadele kapsamında bizim bakanlığımızda da sistematik bir şekilde yer edinmişler. Gerek çalınan soruların cevaplarının verilmesi gerekse başka stratejilerle. Dolayısıyla biz de bakanlığımızı personel bakımından nasıl güçlendiririz, aynı şekilde KKTC’nin yurtdışındaki misyonlarında daha fazla personel için ne yapabiliriz. Esasen bu açığı gidermek için bakanlığa 20 personel alınması konusunda da işbirliğimiz olmuştu. Bir sene önce Eski Dışişleri Bakanımız Emine Çolak ile mutabakat zaptını imzalamıştık. Ondan önceki Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin de bu yönde talebi olmuştu. 3 tane dışişleri Bakanının emeği oldu, tamamlamak da size nasip oldu" ifadelerini kullandı.

"DEVLET BELGELERİNİN, YAZIŞMALARIN DİJİTAL ORTAMDA İYİ SAKLANMASI LAZIM"
Bilgi toplamanın yanı sıra saklanmasının da çok önemli olduğunu bildiren Çavuşoğlu, "Devlet belgelerinin, yazışmaların dijital ortamda iyi saklanması lazım. Hem bizler için hem basın mensupları için hem de öğrenciler ve akademisyenler için, gizli belgelerin zaten tasnifi yapılıyor, uzmanlarımız yapar. Ama açık belgelerin de herkes tarafından ulaşılabilir olması lazım ki herkes faydalansın. Makale yazmak isteyen de faydalansın, kitap yazmak isteyen, doktora tezi yapmak isteyen de faydalansın, merak edip okumak isteyen de faydalanabilsin. Tüm bu çabalarımızın bir taraftan bilişim altyapımızın güçlendirilmesinin diğer taraftan da arşiv sistemimizin dijital hale getirilmesinin sebebi bu. Türkiye olarak buna kafa yorduk" açıklamasını yaptı.
Geçtiğimiz yıl toplamda 65 milyon belgenin dijital ortama aktarıldığını ifaden eden Bakan Çavuşoğlu, bu konuda birçok ülkeye teklifte bulunulduğunu ve birçok ülkenin dışişleri bakanlıklarına katkı sağlandığını belirtti.
Kıbrıs müzakerelerinde hassas döneme girildiğini ve müzakere döneminde hızlanma olduğunu aktaran Çavuşoğlu, bu süreçte KKTC’ye adil ve kalıcı çözüm için desteğin verilmeye devam edeceğini bildirdi.
(İHA)