Dünyanın büyük ekonomisine sahip 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi, Japonya’da başladı.
ABD, Almanya, Fransa, Japonya, İngiltere, Kanada ve İtalya’dan oluşan G7 ülkeleri, 42’inci G7 Zirvesi için Japonya’nın ev sahipliğinde bir araya geliyor. Japonya’nın Kashikojima adasında bulunan Ise-Shima bölgesinde bugün başlayan ve iki gün sürecek olan zirvede küresel ekonomi, dış politika, iklim değişikliği ve enerji, genişleme, kaliteli alt yapı yatırımı, mülteci krizi, terörle mücadele, Rusya’nın Ukrayna’daki faaliyetleri, Kuzey Kore’nin Nükleer Programı, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler gibi konular ele alınacak. Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin ev sahipliğini yapacağı zirveye Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron katılıyor. Toplantılarda AB’yi ise Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk temsil edecek.
Zirvenin yapılacağı bölgede sabahın erken saatlerinde çalışma yemeğinde bir araya gelen liderler, zirve öncesinde aile fotoğrafı çektirdi. Liderler, daha sonra ticari ve dış siyaset konularının ele alındığı masa başı toplantısı gerçekleştirdi.
G7, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından ilan edilen dünyanın 7 büyük ekonomisine sahip devletlerin ekonomi bakanları ve merkez bankalarından oluşan bir grup.
(İHA)