Google Başkan Yardımcısı Bradley Horowitz Facebook'un haber kaynağı(news feed) bölümünde reklam yayımlamasını 'Kızınızla samimi bir sohbet içerisindeyken, bir satıcının araya girmesi gibi' sözleriyle eleştirdi. Horowitz bunun yanında Facebook'u özel anlardan maddi kazanım sağlamaya çalışmakla suçladı.

Facebook'un aksine kendi sosyal paylaşım siteleri Google+'da kullanıcıların sadece belli bir ürün araması yapıldığında arkadaşlarının tavsiye ettiği markaların reklamlarını gördüğünü belirten Horowitz "Bu reklamverenler için de daha iyi bir uygulama. Kullanıcıların siniri bozulmuyor. Bu strateji sayesinde örneğin Swarovski reklamlarına tıklanma sayısı yüzde 50 artış gösterdi" diye konuştu.

Facebook hakkında eleştirileri bu kadarla kalmayan Horowitz "Gerçek hayatta bir odaya girdiğimizde konuşmamızı, hareketlerimizi, kısaca tüm davranışlarımızı o odada kim olduğuna göre değiştiririz. Bu yüzde Google+'da sosyal çemberler var. Odaya kimin gireceğini siz ayarlıyorsunuz. Görüyorum ki diğerleri odanıza kendi istediklerini yerleştirmeye çalışıyor" diye konuştu.

Horrowitz Google+'da az kullanıcı olması dolayısıyla 'hayalet kasaba' denmesiyle ilgili olarak ise "kayıtlı 400 milyon kullanıcı var. 100 milyonu düzenli olarak siteye giriyor" ifadelerini kullandı.

Google, Facebook kullanıcılarının son dönemde özel içeriklerin korunması konusunda artan şikayetlerini dikkate almış gözüküyor. Facebook'tan Horowitz'in açıklamalarına şu an için cevap gelmedi. Ancak eğer Google, Facebook'un yıllık 3 milyar doları aşan reklam gelirine göz diktiyse akıllı telefon pazarında Apple-Samsung'un tarafsız gözler için eğlenceli hale dönüşen rekabetinin bir benzeri internette de yaşanacağa benziyor.