Ülkenin en yoğun hava trafiğinin yaşandığı Toronto, Montreal ve Ottawa ile New York ve Boston uçuşlarının çoğu, "hasta" olduğunu belirterek işe gelmeyen 15’e yakın pilot nedeniyle yapılamıyor.

Geleneksel ismi ile March Break (Mart Tatili) olan 15 günlük okul tatili nedeniyle ülke içi ve dışı seyahat edenlerin, Pazartesi günü başlayacak normal mesaiye dönüşleri de şu ana kadar 20’yi bulan uçuş iptalleri nedeniyle güçlükle yapılıyor.

Air Canada adına yapılan açıklamalarda, iptallere elverişsiz hava şartları gerekçe gösterilmesine rağmen, şirketin yeni pilot alımı için çabaladığı kaydediliyor. Cumartesi günü sadece Ontario eyaletinden binlerce yolcunun, iptal edilen uçuşlar yüzünden gittikleri yerden dönemedikleri gibi, Toronto Uluslararası Havaalanı’nda da yüzlerce kişinin perişan olduğu belirtiliyor.

Yürürlükte olan eski sözleşmeleri ve Kanada iş kanunları çalışanlara, yıl içinde 3 ila 6 kez işyerine "hasta" olduğunu telefonla bildirerek doktor raporu olmaksızın işe gitmeme hakkı tanıyor. Öte yandan Air Canada’nın 8 bin 600 mühendis, bakım uzmanı ve bagaj görevlisinin de işin yavaşlamasına neden olan zorluklar çıkardıkları bildiriliyor.

Pilotların işi zorlaştırmaları üzerine bir açıklama yapan Kanada Federal Çalışma Bakanı Lisa Raitt, eylemin yasadışı olduğunu söyledi.

Bakan Raitt, işverenin tüm olup bitenleri, delilleri ile birlikte Kanada Endüstriyel Çözümler Kurulu’na getirmesi gerektiğini kaydetti. Air Canada ile sendika arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, anlaşmazlıkla sonuçlanmış ve çalışanlar grev kararı almışlardı. Bunun üzerine Kanada Federal Çalışma Bakanı Lisa Raitt, 33 numaralı yasayı parlamentodan geçirerek, grevi iptal etmişti.