İsrail İran’ın ‘sadece birkaç hafta içinde’ yapılması planlanan nükleer programı konusundaki uluslararası görüşmelerin başarısızlığa uğradığını ve Tahran’ın nükleerle ilgili yolu aldığını öne sürdü.

İsrail cephesi nükleer müzakerelerden umudu iyice kesit ve İsrail’de hükümet kanadından askeri operasyon sesleri yükselmeye başladı. İsrail parlamentosunun son ana gündem maddesi Başbakan Benyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Ehud Barak'ın İran’ın nükleer tesislerini bombalama kararı yönündeki söylemleri oldu. Öyle ki kamuoyu bile 'İran'a saldıracak mıyız?' 'İsrail İran'a saldırmalı mı?' sorularını tartışmaya başladı.

SONBAHARDA SALDIRI SÖYLENTİSİ


İsrail’in saygın gazetesi Yedioth Ahronoth muhabirleri Nahum Barnea ve Şimon Shiffer'in imzalı manşete göre ise 'Netanyahu ve Barak İran'a sonbaharda saldırma kararı aldı’ denilmişti.

'BU NETANYAHU'NUN SAVAŞI OLUR'

İsrail’in önde gelen gazeteleri Jerusalem Post, Yedioth Ahronot ve Haaretz bu iddiları manşetlerine taşırken İsrail'de medya ve kamuoyu ikiye bölündü. Haaretz politika yazarlarından Bradley Burston bugün kaleme aldığı yazısına “Bay Netanyahu İsrail’i bombalamadan önce bildiğin herkesle vedalaş” başlığı attı. Savaş seslerinin yükseldiği İsrail’de Burston, “Bu İsrail’in değil Netanyahu’nun savaşı olacak” yorumunu yaptı.


‘ŞAHAB 3’E ENTEGRE EDİLECEK NÜKLEER BAŞLIK BİTMEK ÜZERE’

İngiliz Telegraph gazetesinin bölgedeki muhabiri ise İsrail'in Batı ile paylaştığı son istihbaratlara değindi. Bu istihbarat bilgilerine göre İran Şahab-3 füzelerine entegre edilebilecek nükleer savaş başlığı konusunda önemli adımlar kaydetti.
İsmi verilmeyen bir yetkiliye göre ABD ve diğer Batı devletleri ne iletilen raporda İran’daki nükleer gelişmelerin vehameti aktarıldı.

OBAMA NE DER?

Yedioth Ahronoth’un haberinde Netanyahu ve Barak’ın İran’ın nükleer programını durdurmanın risk almaya değeceğini savunduğunu dile getirdi. Ancak parlamentoda farklı sesler de mevcut. Gazetenin iddiasına göre Netanyahu ABD Başkanı Barack Obama’nın İran’daki nükleer gelişmeyi zamanında durdurmayacağını düşünüyor.

Öte yandan muhabirler Obama’nın Kasım’daki ABD Başkanlık seçimleri öncesinde bir operasyondan hoşlanmayacağı ve bunu risk olarak göreceği yönünde yorum yaptı.