Güney Kutbu'nda buz kütlesi altında gömülü 300'ü aşkın göl olduğu düşünülüyor. St Petersburg merkezli araştırma enstitüsünden mühendisler, ilk kez bu tip bir göle sondaj yapmayı başaran ekip olarak tarihe geçti.

Vostok adlı gölün tahminen 20 milyon yıldır dünyanın atmosferiyle temasa geçmediği açıklandı. Gölden alınan numunelerin Güney Kutbu'nun geçmişteki yapısı ve iklimi hakkında kilit önemde ipuçları vermesi bekleniyor. Aynı zamanda, buzların altında gömülü sıvı su kütlesinde ne tip canlı organizmalarla karşılaşılacağı da büyük merak konusu.

Gözlemciler, Rus ekibin başarısını Kutuplar'daki en önemli keşiflerden biri olarak tanımlıyor. Sıcaklığın eksi 90 dereceye dek düştüğü bir ortamda çok zor şartlar altında çalışan Rus mühendisler, kilometrelerce kalınlıktaki buz tabakasının dibinde Lüksemburg'un yaklaşık altı katı büyüklüğünde bir gölün yattığını radarlarla tespit etti.

Bu derinlikte suyun sıvı halde bulunması, daha derindeki kaya yatağının sıcaklığına ve üstteki buz tabakasının uyguladığı muazzam büyüklükteki basınca bağlanıyor.

Milyonlarca yıldır atmosferle temasa geçmeyen göldeki mikroorganizmaların bu zaman zarfında dünyadakinden çok daha farklı bir evrim sürecine uğradığı ve yeni şekiller aldığı tahmin ediliyor.

Numuneler üzerindeki araştırma, dünya dışında hayatın nasıl şekillenebileceği konusunda ipuçları verebilir.

Şayet Vostok Gölü'nde canlı varlıklar bulunursa, Jüpiter'in buzla kaplı uydusu Europa'da ya da Satürn'ün yörüngesindeki Enceladus uydusunda da hayat olduğu varsayımı güç kazanacak. (BBC Türkçe)