Halep’te yeni bir güne uyanmak her gün daha da zorlaşıyor.
Bombalar altında hayatta kalmayı başaran insanlar, açlık ve susuzlukla çaresizlik içinde mücadele ediyor. Sınırlı miktarda ekmek, su hastane, ilaç ve bebek maması var. Siviller, pikaplarla dağıtılan ekmeklerden almak için adeta birbirleriyle yarışmak zorunda. Ekmek yüklü pikabın etrafını saran, aralarında çocukların da bulunduğu Halepliler, izdihama rağmen ekmek alabilmenin mutluluğunu yaşıyor. Halep’in her gün bombalandığını, umutlarının her geçen gün azaldığını dile getiren yöre halkı, dillerinden duaları eksik etmeyerek, dünyaya "Sessiz kalmayın" diye haykırıyor.

UNICEF DE ÇAĞRI YAPTI
UNICEF de Suriyeli çocuklar için yardım çağrısı yaptı. Örgüte göre, Suriye’de 6 milyon çocuk yardıma muhtaç durumda, yarım milyon çocuğun yardım malzemelerine erişim imkânı yok. Örgüt, Suriye’de çatışmanın taraflarını ’acil olarak ve bir kez daha’ çocukları korumaya çağırdı. ABD ve Rusya Dışişleri bakanları Halep’i görüştü. Suriye’nin kuzeyi Halep’te çatışmaların son bulması için yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. Beşar Esad da, ordunun Halep’i ele geçirmesi durumunda Suriye savaşının gidişatının tamamen değişeceğini söyledi.

SURİYE’NİN EN BÜYÜK KENTİYDİ
Halep bir dönem Suriye’nin en büyük kentiydi ve nüfusu 2 milyonun üzerindeydi. Bağlı ilçeleriyle birlikte nüfus 4.5 milyona yaklaşıyordu. Kent aynı zamanda, Suriye’nin sanayi ve finans merkeziydi. Halep, Unesco’nun dünya mirası listesindeydi ve 13. yüzyıldan kalma bir kale, 12. yüzyıldan kalma Ulu Cami ile tarihi çarşıları ile ünlüydü. Ancak kent, Temmuz 2012’de bir anda çatışma alanına dönüştü.
Halep’teki çatışmalar hem iki tarafın askeri açıdan zayıflığını, hem de uluslararası toplumun sivilleri koruma ve bir barış anlaşmasına aracılık yapmadaki başarısızlığını ortaya çıkardı.
(İHA)