Nobel Barış Ödülü'NÜN Avruya Birliği'ne verilmesinin şaşkınlığı sürerken, şimdi de söz konusu ödülü hangi AB yetkilisinin alacağı merak konusu oldu. Bu konuda çeşitli görüşler var.

AB'ye Neden Ödül Verildi?

Nobel Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland’ın okuduğu bildiriye göre AB ve onun öncüleri, “60 yılı aşkın süredir barış, uzlaşma, demokrasi ve insan haklarının ilerlemesine yaptığı katkılar” nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Ödülü Kim Alacak?

Avrupa Birliği’ne Nobel Barış Ödülü’nü alma kararının Brüksel’e ulaşmasından sonra, “Ödülü AB adına Oslo’dan kim alacak?” tartışması başladı.

Yıl sonuna kadar AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Kıbrıs Rum Kesimi’nin “AB adına” ödülü alması da gündemde. 2004’te AB’nin desteklediği "Annan Planı"nı reddeden Kıbrıs Rum Yönetimi’nin dönem başkanı olarak ödülü alma olasılığı rahatsızlık yarattı. Bu açıdan Brüksel'de Rum Lider Dmitris Hristofyas’ın AB’yi temsilen ödülü almasının sakıncaları konuşuluyor.

Rompuy mu, Barrosso mu?

AB ülkeleri tarafından “oy birliği” ile AB Konseyi Başkanlığı’na getirilmiş bulunan Herman Van Rompuy’un adı üzerinde “genel bir mutabakat” oluştuğu ifade ediliyor. Van Rompuy’a, AB Komisyonu adına Dış İlişkiler Sorumlusu Catherine Ashton’un da eşlik edebileceği bildiriliyor.

Adı geçen bir başka isim ise AB Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso...

Aralık ayında sahibini bulacak Nobel Barış Ödülü için 1.2 milyon euro’luk para ödülü de öngörülüyor.

2012'de Nobel Barış Ödülü'ne dünya genelinde 231 kişi ve kurum aday gösterildi. 2012 Nobel Barış Ödülü'ne aday olan kurum ve organizasyon sayısı ise bu yıl 43 oldu.

Krizle Boğuşan AB'ye "Moral Olacak" Yorumları

Türkiye'nin de tam üye olmak için müzakereler yaptığı Avrupa Birliği 27 üyeden oluşuyor. Nobel Barış Ödülü'nün Avrupa Birliği'ne verilmesi, uzun zamandır ekonomik krizle boğuşan 27 üyeli topluluğa moral olacağı yorumları yapılıyor. Bununla birlikte, AB'deki ekonomik krizin faturasıyla karşı karşıya olan ve sürekli sokaklara çıkan halkın isyanın ise Nobel Komitesi tarafından dikkate alınmadığı eleştirileri dile getiriliyor.

Ödül Geçen Yıl 3 Kadına Gitmişti

Nobel Barış Ödülü'nü geçtiğimiz yıl Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson-Sirleaf, yine Liberyalı Leymah Gbowee ile Yemenli kadın hakları ve demokrasi eylemcisi Tawakkul Karman kazanmıştı.

İşte Son 10 Yılda Barış Ödülü Kazananlar

2002: Eski ABD Başkanı Jimmy Carter

2003: Şirin Ebadi (İran)

2004: Wangari Maathai (Kenya)

2005: Muhammed El Baradei (UEAK)

2006: Muhammed Yunus (Bangladeş)

2007: Al Gore (ABD) ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli

2008: Martti Ahtisaari (Finlandiya)

2009: Barack Obama (ABD)

2010: Liu Şiaobo (Çin)

2011: Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson-Sirleaf ve yine Liberyalı Leymah Gbowee ile Yemenli kadın hakları ve demokrasi eylemcisi Tawakkul Karman.