Hırvatistan Seçim Kurulu’nun (DIP) Başkanı Branko Hrvatin düzenlediği basın toplantısında, saat 22.00’ye kadar oyların yaklaşık yüzde 99’unun sayıldığını belirtti.

Referandumun gayri resmi sonuçlarını açıklayan Hırvatin, referanduma katılan yaklaşık yüzde 66,24 oranındaki seçmenin AB’ye "evet" dediğini ifade ederek, seçmenlerin yaklaşık yüzde 33,16’sının ülkenin AB’ye üye olmaması için oy kullandığını kaydetti.

Hrvatin ayrıca, bugünkü referanduma oy hakkı sahibi olan yaklaşık 4 milyon 500 bin seçmenin, yaklaşık 1 milyon 958 binin oy kullandığını anlattı.

Hırvatistan ve ülke dışında kullanılan oyların yüzde 99’un üzerindeki bölümünün sayıldığını yineleyen Hırvatin, oy kullanma oranının yaklaşık yüzde 47 olduğunu kaydetti.

DIP’in resmi internet sitesinde yayımlanan bilgilere göre, oy kullanan toplam 1 milyon 958 bin seçmenin, yaklaşık 1 milyon 297 bini Hırvatistan’ın AB’ye katılması için, yaklaşık 648 binin AB’ye karşı oy kullandı.

Geçersiz oyların sayısı yaklaşık 11 bin olduğunu belirtildi.

Referandum sonuçlarını yorumlayan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, "Hırvatistan AB’yi seçti. Bugün Hırvatistan için büyük bir gündür. Bugünkü kararla Hırvatistan, bir Avrupa ülkesi olduğunu gösterdi" diye konuştu.

Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, ülkenin bağımsızlık tarihinde daha önce 1991’de eski Yugoslavya’dan bağımsızlık konusunda düzenlenen referandumla birlikte, AB üyeliği için referandumun ülkenin tarihindeki ikinci halkoylaması olduğunu hatırlattı.

Milanoviç, "Bu tarihi bir karar ve tarihimizde ilk kez böylesi büyük bir kararı kendimiz verdik. Bugünden itibaren kararlarımızın sorumluluğunu da kendimiz taşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hırvatistan ve ülke dışında yaşayan Hırvatistan vatandaşlarının ikamet ettiği 52 ülkede, yerel saatle 07.00’de açılan 6749 oy kullanma noktasında, oy verme işlemi saat 19.00’da sona erdi.

1991 yılında eski Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Hırvatistan, AB ile katılım müzakerelerine 2005 yılında Türkiye ile birlikte başladı. Hırvatistan, 9 Aralık 2011 tarihinde AB’ye katılım anlaşmasını imzaladı.

Referandumda çıkan olumlu kararın ardından Hırvatistan’ın 1 Temmuz 2013 tarihinde AB üyesi olması öngörülüyor.

Eski Yugoslavya’dan bağımsız olma konusunda 19 Mayıs 1991 tarihinde yapılan ilk referandumdan sonra, AB’ye katılım konusunda bugün düzenlenen referandum, ülkenin 20 yıllık bağımsızlık tarihinde ikinci halk oylaması.