İngiliz hükümeti, polis ve istihbarat servislerine interneti izleme imkanı verecek yasa tasarısı hazırlıyor. Yeni yasayla, telefon görüşmelerinin, elektronik postaların, Facebook, Twitter ve Skype gibi sosyal medya ve iletişim kanallarının yakından takip edilmesi amaçlanıyor.

Yasayla ayrıca, internet servis sağlayıcıları, polis ve istihbarat servislerinin istemesi halinde vatandaşların ziyaret ettiği siteleri anında bildirmekle yükümlü olacak.

İngiltere İçişleri Bakanlığı uygulamanın terörizm ve diğer suçlarla mücadele açısından yaşamsal önemde olduğunu bildirirken, sivil toplum kuruluşları plana tepki gösterdi. Yasa hazırlığına koalisyonun büyük ortağı Muhafazakar Parti'den bazı milletvekilleri de karşı çıktı.

Muhafazakar Parti milletvekili ve eski gölge İçişleri Bakanı David Davis yasa hazırlığına tepki göstererek, bu düzenlemenin hükümete çok sayıda kişiyi izleme imkanı vereceğini belirtti ve "Sadece teröristler ve suçluların değil, herkesin elektronik posta, telefon görüşmeleri ve internet erişiminin izlenebileceğini" söyledi.

'İNGİLTERE İRAN VE ÇİN'E BENZEYECEK'
Kraliçe 2. Elizabeth'in parlamentoda hükümet programını açıklayacağı geleneksel konuşmasında yer alacağı belirtilen yasal düzenleme uyarınca internet iletişimi, telefon görüşmeleri ve cep telefonu mesajlarının içeriğinin görülebilmesi için mahkeme emri gerekecek.

Ancak istihbarat servisleri bireylerin ya da grupların kiminle, ne kadar sıklıkla ve ne kadar süre iletişimde olduğunu izleyebilecek, ayrıca ziyaret edilen siteleri görebilecek.

Konu İngiliz basınında da geniş yer buldu. Independent gazetesi bugünkü sayısında, bazı sivil toplum kuruluşlarının, yasal düzenlemenin vatandaşların izlenmesinde İngiltere'yi İran ve Çin'le aynı seviyeye getireceğini savundu.