Ülkedeki 8 bin yabancı askere karşı tek bir açıklama yapmayan Irak yönetiminin, her fırsatta Başika’daki Türk askerini hedef alan açıklamalarda bulunması, ‘ikiyüzlülük’ olarak dikkat çekiyor.
Irak Temsilciler Meclisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Türk askerinin Irak’ta kalma süresini uzatan tezkereyi onaylamasının ardında, kararı kabul etmediğini duyurdu. ABD ordusunda görevli Yarbay John Dorian, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında Irak’taki terör örgütü DAEŞ ile mücadele için ABD öncülüğünde kurulan koalisyona 60 farklı ülkeden 4 bin 500’ü Amerikan olmak üzere 8 binden fazla askerin katıldığını söylemişti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Musul operasyonu öncesinde 615 Amerikan askerinin daha bölgeye gönderileceği ifade edilmişti. Öte yandan bin 300’den fazla İngiliz, 300 kadar İspanyol, 150 Hollandalı ve 140 Alman asker de Irak güçlerine askeri eğitim vermek üzere ülkede bulunuyor.
Irak yönetimi, ülkelerinde bulunan 8 bin yabancı askerin mevcudiyetine rağmen, 2 bin Türk askerinin Başika kampında Iraklı güçlere eğitim vermesini ise her fırsatta eleştiriyor. Başika’daki Türk askerini yasa dışı sayan yönetim, açıklamasıyla ülkedeki yabancı askerlere karşı çifte standart uyguladığını da gözler önüne seriyor.
(İHA)